江苏中考英语 2024 年真题汇编-教师版——专题 05 阅读理解(说明文)

2024 年江苏省连云港市中考英语真题

C



If you grew up in an unusual family and felt limited by heavy thoughts, how would you change your life story? In the book *Educated*, the US writer Tara Westover shows us how she deals with hard times.

The book talks about Westover's life. Her father had a junkyard (废品场) in Idaho, US. It's a very small mountain village. Tara and her brothers and sisters worked every day. Before she turned 17, she had never traveled outside. None of the kids in her family had ever been to a school or a hospital. As she got older, she felt that she needed to get away from this uncomfortable situation. Luckily, Westover's older brother taught her to read. With hard work, Westover went to college on a scholarship, and later got a PhD (博士学位) in History at Cambridge University.

Education changed her, her life, her way of thinking and even her luck. After reading the book, I come to feel the deepest thanks for my own family, and the education I got. Education allows girls like Westover to fly like birds toward their own goals. It allows us to get a different view, find new experiences, better understand others and explore the wider world. I wish for all of us to be like free and powerful birds, growing and changing through challenges and difficulties.

- 33. What's the writing purpose of paragraph 1?
- A. To attract readers' interest.

- B. To collect Westover's opinion.
- C. To show how to deal with hard times.
- D. To explain how to change one's life story.
- 34. What can we learn about Westover's life from paragraph 2?
- A. Her brother got a PhD in History.

- B. She changed her life with hard work.
- C. Her life in the village was comfortable.
- D. She left the small village in childhood.
- 35. What is the last paragraph mainly about?

- A. Directions of birds' flying.
- C. Experiences of girls' growing.
- 36. What is the text?
- A. A news report.
- C. A science fiction.

- B. The ways of thinking.
- D. The power of education.
- B. A book review.
- D. A reading plan.

【答案】

33. A 34. B 35. D 36. B

【导语】

本文主要介绍了美国作家 Tara Westover 在她的书中展示了她是如何应对困难的,并介绍了作者读完这本书之后的感想。

【33 题详解】

推理判断题。根据"If you grew up in an unusual family and felt limited by heavy thoughts, how would you change your life story? In the book *Educated*, the US writer Tara Westover shows us how she deals with hard times."可知第一段引出了本文的话题,故第一段的目的是吸引读者的兴趣。故选 A。

【34 题详解】

推理判断题。根据"With hard work, Westover went to college on a scholarship, and later got a PhD (博士学位) in History at Cambridge University"可知通过努力学习,Westover 获得奖学金上了大学,后来在剑桥大学获得了历史博士学位,所以她通过努力改变了自己的生活。故选 B。

【35 题详解】

主旨大意题。根据'Education changed her, her life, her way of thinking and even her luck..."可知最后一段主要介绍了教育的力量。故选 D。

【36 题详解】

推理判断题。本文主要介绍了美国作家 Tara Westover 在她的书中展示了她是如何应对困难的,并介绍了作者读完这本书之后的感想,故本文是一个书评。故选 B。

D

As we know, eating vegetables is good for us. Why do some people like them but others don't? A new study has found that other people's likes and dislikes could be a reason. According to the research, people who eat vegetables and show a clear dislike for them can influence others.

People may make facial expressions (面部表情) when eating. How does it affect a person watching them? A team of scientists in the UK did a study. They asked more than 200 young women to watch videos of other adults

eating broccoli (西兰花). The people in the videos had different expressions while eating. They would smile, seem neutral (neither happy nor sad), or look <u>disgusted.</u>

The study found that when people in the videos look disgusted while eating broccoli, people watching them began to like broccoli less. The opposite was not true, however. When someone had a smile while eating broccoli, people watching them did not like broccoli more.

By watching others, humans learn which behaviors will be good for them. Scientists believe that people might avoid food that looks terrible. In this way, people can protect themselves from eating something bad or dangerous.

The research focused only on adults, but the team believe that the results could also work for children. This means, if children see their parents not enjoying certain foods, including vegetables, they might not want to eat them either.

How does the behavior of adults influence children's choices of food? The team said they hope to understand more about it. This could help find ways to encourage children to eat more healthy foods.

37. What does the underlined word "disgusted" in paragraph 2 mean?				
A. Excited.	B. Amazed.	C. Unhappy.	D. Untidy.	
38. What's the result of the study?				
A. People may prefer the food others like.		B. Children dislike eating certain vegetables.		
C. Young women are easily affected by others.		D. People may not choose the food others dislike.		
39. The team may do furthe	er study on			
A. the safety of children's food		B. the wish to understand children		
C. the influences of parents' behavior		D. the ways to produce healthy foods		
40. What is the best title of	the text?			
A. Videos affect choices of food		B. Studies on vegetables help a lot		

【答案】

37. C 38. D 39. C 40. D

C. Expressions prevent possible dangers

【导语】

本文是一篇说明文。主要介绍了吃蔬菜并表现出不喜欢蔬菜的人会对别人造成影响,由此可以帮助专家找到鼓励年轻人多吃对他们健康有益的食物的方法。

D. Opinions on vegetables influence others

【37 题详解】

词义猜测题。根据"They would smile, seem neutral (neither happy nor sad), or look disgusted."可知他们会微笑,

看起来很中立(既不高兴也不悲伤),或者看起来很厌恶,故此处划线部分和 unhappy 意义相近。故选 C。

【38 题详解】

推理判断题。根据"The study found that when people in the videos look disgusted while eating broccoli, people watching them began to like broccoli less"可知研究发现,当视频中的人在吃西兰花时看起来很恶心时,观看视频的人开始不喜欢西兰花,即人们可能不会选择别人不喜欢的食物。故选 D。

【39 题详解】

推理判断题。根据"How does the behavior of adults influence children's choices of food? The team said they hope to understand more about it"可知成年人的行为如何影响儿童对食物的选择,该团队表示,他们希望了解更多,所以会继续研究父母行为的影响。故选 C。

【40 题详解】

最佳标题题。本文主要介绍了吃蔬菜并表现出不喜欢蔬菜的人会对别人造成影响,由此可以帮助专家找到 鼓励年轻人多吃对他们健康有益的食物的方法,以选项 D"对蔬菜的看法影响他人"为标题最合适。故选 D。

2024 年江苏省扬州市中考英语真题

 \mathbf{C}



Chinese culture has great attraction for people both at home and abroad. We have seen many people from around the world express their love for Chinese culture in different forms. A growing number of foreigners have even chosen to live in China for its culture.

Interested in Chinese classical literature, Canadian artist Brandon Collins-Green or Lin Buran in Chinese expresses his understanding of *A Dream of the Red Chamber* by Cao Xueqin and Chinese poems through thousands of paintings. Often painting throughout the night, he has created more than 4,200 works. Living alone in the center of Nanchang, he has come a long way since he first came here in 2015 to study ancient Chinese literature.

Brandon loves learning about the lifestyle of ancient Chinese people. "So far, I have read the novel three times, translated most of its poems, songs, lantern riddles (谜语), and dialogues into English, and completed over 1 million words of articles and 2,000 related paintings during my PhD studies," said Brandon with pride and satisfaction.

Timur Kuvatov, director-general and editor-in-chief of the *Kazakhstan Today News Agency*, is a Chinese kung fu fan. He has won kung fu championships a lot of times and also served as a coach for the Kazakhstan kung fu team. "Chinese kung fu is a treasure of Chinese culture. It is not just a sport but also reflects the Chinese way of dealing with

people, their understanding of life, nature, and the world," he said.

Vincent Cazeneuve, known as Wensen Qi in Chinese, is a French artist devoted to lacquer (漆器) creation. He came to live in Chongqing in 2009. His works have been shown in art institutions both in and outside of China, and his fans have even collected some of them.

What is the charm of Chinese culture that attracts these people? It lies in its richness and openness. Also its cultural background differences make foreigners curious about the lifestyles, way of thinking, and values of the country.

- 38. What has Brandon done to express his love for Chinese culture?
- A. He has created many famous Chinese poems.
- B. He has decided to move to China with his friends.
- C. He has written thousands of Chinese lantern riddles.
- D. He has translated part of Cao Xueqin's novel into English.
- 39. As to Chinese culture, what is Timur Kuvatov interested in?
- A. Kung fu.
- B. Paintings.
- C. Literature.
- D. Lacquer creation.
- 40. What does the writer express through the stories of Brandon, Timur and Vincent?
- A. Chinese names are more attractive to foreigners.
- B. The influence of Chinese art proves greater abroad.
- C. Chinese culture is getting popular around the world. D. China is an ideal country for people from abroad to live.
- 41. What can be the best title for the passage?
- A. New look of traditional Chinese culture
- B. Charm of Chinese culture in foreigners' eyes
- C. Development of Chinese culture in the West
- D. Culture differences between the East and West

【答案】

38. D 39. A 40. C 41. B

【导语】

本文主要介绍了现在越来越多的外国人对中国文化感兴趣。

【38 题详解】

细节理解题。根据I have read the novel three times, translated most of its poems, songs, lantern riddles (谜语), and dialogues into English"可知他把曹雪芹的《红楼梦》中的大部分诗歌、歌曲、灯谜和对话翻译成了英语。故选 D。

【39 题详解】

细节理解题。根据"Timur Kuvatov, director-general and editor-in-chief of the Kazakhstan Today News Agency, is

a Chinese kung fu fan"可知他对中国功夫感兴趣。故选 A。

【40 题详解】

推理判断题。根据"We have seen many people from around the world express their love for Chinese culture in different forms"以及"What is the charm of Chinese culture that attracts these people?"并结合文章内容可知作者描述了这三个人对中国文化的喜爱,说明中国文化现在变得越来越受欢迎。故选 C。

【41 题详解】

最佳标题题。本文主要介绍了现在越来越多的外国人对中国文化感兴趣,以选项 B"外国人眼中的中国文化 魅力"为标题最合适。故选 B。

D

Think about how much time you spent outside last week. Really "outside." Walking from the car into the mall doesn't count.

Now think about how much time you spent indoors—on the Internet or playing video games or watching TV.

You may say, "I play inside more than outside and I like to play games on the computer."

If so, it's likely that you spent more time inside four walls than outside in fresh air. Kids today spend two fewer hours per week on sports and outdoor activities than kids did 20 years ago. That's according to a University of Michigan study. Non-moving activities are more popular. The costs "include overweight, greater stress, higher rates of physical and emotional illness and less joy...," says Richard Louv, writer of *Last Child in the Woods: Saving Our Children from Nature-Deficit Disorder*.

Play is important, even for adults.	

Outdoor activity betters your senses. The next time you sit down to message your friends, take note of your senses during and after your texting. Then do the same experiment after you've done something outside. You will find being outdoors brings the senses to life. "Hiking, exploring, and fishing help **hone** all of your senses," says Betsy Keller. She's a professor of exercise and sports sciences at Ithaca College in New York. "Smell, sight... all of your senses are in use when you're outside."

Outdoor play frees your mind. Are you stressed out? Having trouble devoting your mind to what you're doing? Too much time indoors — away from the natural world — may be a cause. Louv uses a term to describe the set of problems caused by too much time indoors: nature deficit disorder. He says, "I use it to describe the price we pay for being so separated from nature."

Spending time outdoors brings you closer to the environment. When you're out, breathe in fresh air, hear the leaves crackle underfoot and search cool birds and plants in the woods. It can help you feel more connected to the

natural world. No woods nearby? Nature can be found right outside your back door or in your local park.

So the next time you sit down to spend quality time with a video game, consider treating yourself to a little outdoor play instead.

- 42. How does the writer first introduce the topic of outdoor play?
- A. By presenting the results of a recent study.
- B. By introducing different kinds of outdoor play.
- C. By inviting the reader to think about his or her own case.
- D. By telling the reader outdoor play is good for body and mind.
- 43. Which sentence should go in the empty box in Paragraph 5?
- A. Outdoor play helps form relationships.
- B. Just getting outdoors does wonders.
- C. Nature can remind us of life beyond our worries. D. The outdoors is the best place to practise physical skills.
- 44. Which word is closest to the meaning of "hone" in Paragraph 6?
- A. improve
- B. limit

- C. produce
- D. organize

- 45. Which of the following is a good way to enjoy outdoor play?
- A. Walking from your car into the mall.
- B. Spending your quality time with TV drama series.
- C. Playing a video game of making sandcastles by the beach.
- D. Watching in your local park how fast the clouds are moving.

【答案】

42. C 43. B 44. A 45. D

【导语】

本文主要介绍了户外运动的好处。

【42 题详解】

细节理解题。根据"Think about how much time you spent outside last week"可知作者通过让读者思考自己在户外待了多长时间来引出话题。故选 C。

【43 题详解】

推理判断题。根据"Play is important, even for adults"以及"Outdoor activity betters your senses."并结合下文内容可知玩很重要,所以此处引出户外运动的好处,选项 B"只是到户外就有神奇的效果"符合语境。故选 B。

【44 题详解】

词义猜测题。根据'You will find being outdoors brings the senses to life. 'Hiking, exploring, and fishing help hone

all of your senses""可知户外活动给生活带来了感官,徒步旅行、探险和钓鱼有助于磨练你的所有感官,故此处划线部分和 improve 意义相近。故选 A。

【45 题详解】

推理判断题。根据"Nature can be found right outside your back door or in your local park."可知大自然就在你的后门外或你当地的公园里,所以在你当地的公园里观察云朵移动的速度有多快,这是享受户外运动的好方式。故选 D。

2024 年江苏省无锡市中考英语真题

D

A theory of emotion

Two scientists called Stanley Schachter and Jerome Singer developed the two-factor theory of emotion in 1962. They said that emotions are formed in two parts. First, the body has a physical response to a threat and then the mind considers the physical response as an emotion, which is then felt by the person. For example, imagine you are walking through a forest and you see a bear. Seeing it would probably start a physical response, such as your heart beating very fast and sweat breaking out. Your mind then decides that this is fear, which you feel as an emotion.



A new study has suggested that the key to reducing feelings of anger is not venting (letting the angry emotions out) but doing calming activities such as yoga or meditation.

The study was published in March by Sophie Kjaervik and Brad Bushman from Ohio State University in the US. They wanted to explore the popular theory that venting (expressing) anger is a good way of reducing it. Examples of venting anger include shouting or hitting something like a cushion, so that you let go of the emotion and therefore don't feel it any more. The pair looked at 154 other studies on anger. These involved 10, 189 people, and included a variety of ages and backgrounds. In their study, Kjaervik and Bushman define anger as "an emotional response (反应) to a real or imagined threat (威胁)". They used a theory of emotion (情绪假说) that says emotions are partly felt in your body and partly in your mind.

The scientists looked at the other studies to see how different activities influenced anger. They found that activities such as running or boxing—which are often thought to be good for dealing with anger—weren't very good at reducing it. In fact, some of these activities actually made it worse because they increased physical responses in the

body that are linked to feeling angry. For example, they made people's hearts beat faster. However, activities that decreased physical responses in the body did help to reduce feelings of anger. These included activities that slow the heart rate, such as deep breathing, meditation and yoga. Bushman says activities that increase physical responses may be good for heart health but are "definitely not the best way to reduce anger".

The team found jogging was most likely to increase anger. However, some heart-rate increasing activities—like ball games and team sports—could reduce anger.

- 34. What is the main finding of the new study?
- A. A new method of venting anger.

B. A new method of reducing anger.

C. Good activities to vent anger.

- D. Good activities to reduce anger.
- 35. What can we learn about calming activities?
- A. They can reduce feelings of anger.
- B. They can increase the heart rate.

C. They are good for mind health.

- D. They are good for heart health.
- 36. According to Schachter and Singer's theory, what happens first if you see a snake and feel afraid?
- A. You get the feeling of fear.

B. You get the feeling of calm.

C. Your heart beats fast.

- D. Your heart beats slowly.
- 37. The following sentence can best be put at the end of _____.

They think this shows that fun or playful activities help to reduce negative feelings.

- A. Paragraph 1
- B. Paragraph 2
- C. Paragraph 3
- D. Paragraph 4

【答案】

34. D 35. A 36. C 37. D

【导语】

本文是一篇说明文,主要介绍了关于情绪的两因素理论,以及一项新的研究发现,即减少愤怒感觉的关键不是发泄,而是做一些如瑜伽或冥想等平静的活动。

【34 题详解】

细节理解题。根据第一段"A new study has suggested that the key to reducing feelings of anger is not venting (letting the angry emotions out) but doing calming activities such as yoga or meditation."可知,新的研究发现,减少愤怒感觉的关键不是发泄,而是做一些如瑜伽或冥想等平静的活动,故这项新的研究主要发现了一些可以减少愤怒的好的活动。故选 D。

【35 题详解】

细节理解题。根据第三段"However, activities that decreased physical responses in the body did help to reduce

feelings of anger. These included activities that slow the heart rate, such as deep breathing, meditation and yoga." 可知,那些能够减少身体反应的活动,即深呼吸、冥想和瑜伽等平静的活动有助于减少愤怒感觉。故选 A。

推理判断题。根据"For example, imagine you are walking through a forest and you see a bear. Seeing it would probably start a physical response, such as your heart beating very fast and sweat breaking out."可知,文章指出,当我们看到一只熊时,我们的身体可能会做出反应,比如心跳得很快,出汗。故可知当我们看到一条蛇并感到害怕时,我们心跳也会加快。故选 C。

【37 题详解】

【36 题详解】

推理判断题。根据第四段'However, some heart-rate increasing activities—like ball games and team sports—could reduce anger."可知,团队发现一些增加心率的活动,如球类运动和团队运动,可能会减少愤怒。这表明有趣的活动有助于减少负面情绪。故这句话可以放在第四自然段的结尾。故选 D。

2024 年江苏省宿迁市中考英语真题

B

China is home to tea and has a long history of tea culture. As time goes by, the tea culture has developed greatly. In the Tang Dynasty, people not only drank tea, but also ate the tea leaves. That was why tasting tea was called "tea-eating". In the Song Dynasty, the way people drank tea became romantic and was full of art. In the Ming Dynasty, tasting tea returned to its true nature of "drinking tea". People put dry tea leaves in the cup and then poured boiled water into it before drinking. And in the Qing Dynasty, the tea culture finally came into common families. Drinking tea became part of their daily life. At the same time, there were more tea houses.

Nowadays, making tea around a stove (围炉煮茶) has become popular among young people. This is a special way of drinking tea. Many young people like to choose a quiet and comfortable environment to make tea. While boiling tea, there must be **delicate** and tasty snacks like small oranges and sweet potatoes on the charcoal (炭) stove, satisfying people's eyes and mouth. And beautiful cups and teapots would bring them more pleasure in mind. What they enjoy are art, spiritual world and the deep Chinese tea culture. Away from their busy work and life, they feel calm and peaceful in mind.

In fact, people began to make tea around a stove in ancient times. Traditionally, about the art of making tea, the most important part is the types of tea, water quality, the control of fire, the choices of tea tools, and the skills of brewing (沏茶). In some ways, the art of making tea is a kind of communication between tea and people.

As time passes by, Chinese tea culture continues to develop. Modern tea culture has mixed traditional and modern art and life, showing a more open and colorful culture.





34. When did people not only drink tea but also eat the tea leaves?

A. In the Tang Dynasty.

B. In the Song Dynasty.

C. In the Ming Dynasty.

D. In the Qing Dynasty.

35. What does the underlined word "delicate" in paragraph 3 probably mean?

A. Boring.

B Attractive

C. Awful.

D. Large.

36. Why is making tea around a stove popular with modern young people?

A. Because they enjoy calm and peace in mind.

B. Because they can stay together with families.

C. Because they like eating oranges and potatoes.

D. Because they want to return to the ancient times.

37. What is the best title for the passage?

A. The types of the tea leaves.

B. The environments of drinking tea.

C. The future of the tea culture.

D. The development of the tea culture.

【答案】

34. A 35. B 36. A 37. D

【导语】

本文主要讲述了茶文化的发展。

【34 题详解】

细节理解题。根据"In the Tang Dynasty, people not only drank tea, but also ate the tea leaves."可知,在唐代,人们不仅喝茶,而且还吃茶叶。故选 A。

【35 题详解】

词句猜测题。根据"While boiling tea, there must be delicate and tasty snacks like small oranges and sweet potatoes on the charcoal (炭) stove, satisfying people's eyes and mouth."可知,围炉煮茶时需要有吸引人的零食来满足人们的眼睛和口欲,因此"delicate"意为"attractive 有吸引力的",故选 B。

【36 题详解】

细节理解题。根据"And beautiful cups and teapots would bring them more pleasure in mind."可知,美丽的茶杯和茶壶会给他们带来更多的快乐。故选 A。

【37 题详解】

最佳标题题。根据"As time passes by, Chinese tea culture continues to develop."可知,本文主要讲述了茶文化的发展。故选 D。

2024 年江苏省徐州市中考英语真题

D

After the haircut

It's getting hot. You go to have your hair cut. The barber Tony cuts off part of your hair and sweeps it away, but your hair's journey is not over after the haircut.

Have you ever thought of planting your old hair after it's cut off? Some farmers do! What comes up? Not wigs (假发), but bigger and tastier crops. Hair is full of nitrogen (氮) that helps plants to grow. When cut hair is mixed into soil, the hair breaks down, slowly letting out nitrogen so it can help flowers and vegetables got big a little faster.

If you've got a wool sweater on, you're wearing a sheep's haircut. Sheep grow fine curly (弯曲的) fur called wool. All those curls make air pockets that trap heat, keeping the sheep warm. Farmers **shear the sheep** in summer, so the sheep don't feel too hot. And we use the hair to make warm clothes, socks, and hats. Wool can even take in rain without feeling wet. Wool also doesn't catch fire easily.

What does your hair say about you? Even many years after it has been cut, hair can tell surprising secrets. Because hair is made from bits of old cells, it has trace (微量) of chemicals (化学物质) that were in the body when the hair grew. When people are kept in the situation of dangerous chemicals, these traces remain in the hair, even long after they have disappeared from the body itself. Testing hair can help doctors know if there are dangerous chemicals in the food and water. Hair can tell another important secret—whose hair is it? This can be used to help solve crimes.

Hair does so many things for us. It keeps us warm and cool, helps farmers, shows mysteries, and provides endless styling fun. One thing is for sure, it's not just for wigs any more.

36. In which part of a magazine can we probably read this passage?

A. History.

B. Fashion.

C. Science.

D. Health.

37. How does hair help plants to grow?

A. It provides nitrogen.

B. It breaks down soil.

C. It takes in rainwater.

D. It lets out a smell.

38. What does the underlined part "shear the sheep" mean?

A. Give enough food to the sheep.

B. Wash the sheep many times.

C. Find living place for the sheep.

D. Cut the wool off the sheep.

39. What's the main idea of Paragraph 4?

以上内容仅为本文档的试下载部分,为可阅读页数的一半内容。如要下载或阅读全文,请访问: https://d.book118.com/287054003103010005