

# 分层跟踪检测(二)Reading and Thinking



# A级 必备知识基础练

- I.单词拼写
- 1.The <u>rocket</u> (火箭) crashed a few seconds after it left the ground.
- 2. Arrows would continue to fly forward forever in a straight line if it were not for gravity which brings them down to earth.
- 3.The <u>vehicle</u> (车辆) doesn't have the capacity to make the journey on one tank of oil.
- 4.It is generally believed that the earth is only one of the numerous planets in the <u>universe</u>.
- 5.The technology to allow rescue workers to contact the outside world via satellite (卫星) has already existed.
  - II III IV V

- 6.She helped <u>l</u> aunch a project in Chicago to see if the technology could improve working conditions and patient care.
- 7.Scientists worry more about a greater danger:collisions in <u>orbit</u> (轨道) between spacecraft and trash.
- 8.The government has just set up a consumer protection <u>agency</u> (专门机构) for the sake of consumers' interest.
- 9.Though her family was poor,her parents still satisfied her <u>desire</u> (渴望) for higher education.
- 10. She <u>s</u> ignaled to me with her hand that it was time to leave.

# Ⅱ.单句语法填空

- 1.The <u>determined</u> (determine) look on his face suggested that he had enough confidence in himself.
- 2.He seemed <u>disappointed</u> (disappoint) when the man refused his request.
- 3. Students also need to learn to work <u>independently</u> (independent) and to make responsible decisions.
- 4.Instead of criticizing me,Mr.Yang carried \_\_\_\_\_ doing his work as if nothing had happened.
- 5. We went \_\_\_\_\_ board and saw these people packed shoulder to shoulder on the decks.

6. You must be more moderate in your drinking. Too much wine can easily lead to serious trouble!
7. He lay on his chest and then turned over to look up at the sky.
8. We are determined to accomplish (accomplish) the great cause of unification of the motherland.

## III.单句写作

1.加里决定对儿子遭受的痛苦不再保持沉默,以期望能帮助其他家庭。

Gary decided to break his silence about his son's suffering

<u>in the hope of helping</u> other families.

2.为了使它更实用,这本书在下一版本中将编有索引。

The book will be indexed in the next edition so as to make it more useful.

3.我最终成了一名教师。那是因为妈妈为我树立了好榜样。

I finally became a teacher. That was because my mother set a good example to me.

4.汤姆是我校第一个获得全国物理竞赛的学生。

Tom is the first student in our school to win the national physics competition .

5.比赛结束后,我们觉得这次活动不仅提高了我们的身心素质,而且帮助我们树立了积极的生活态度。

After the race, we felt that <u>not only did the event improve</u> our physical and psychological quality, but it also helped us build a positive attitude towards life.

## B级 能力素养提升练

# IV.阅读理解

#### A

(2023河北张家口高一下学期期中考试)

It's easy for consumers to buy food and drinks like a bowl of hot rice and coke online or from neighbourhood shops, but for astronauts such things were impossible in the past.

Members of China's Shenzhou manned space flight last year,however,were able to enjoy such food,thanks to Joyoung,a Chinese firm. Joyoung created a mobile space kitchen for the astronauts. A drinking water machine, an air heater and a soybean milk maker were all accessible in

the kitchen through a smart app. Tang Hongbo, who was a member of the Shenzhou manned spacecraft, said in the news that during his three-month trip, he could eat hot food with just half-hour efforts, a contrast to the past when similar attempts required several hours. "If we had time, we would also use equipment to eat homemade yogurt. We could also control the equipment in the space kitchen through mobile phone apps," he said.

In the past, most foods couldn't be directly heated in a microwave oven in the space. Conduction equipment often caused uneven(不均匀的) heating. An astronaut had to spend as long as four hours to heat some vegetables in the space kitchen. To solve the problem, Joyoung has developed equipment that gives out hot air to heat vegetables in a 360-degree way. That enables astronauts to eat steaming-hot Fish-flavoured Pork and Gongbao Chicken,a spicy, stir-fried Chinese dish.

Besides Joyoung, a group of companies, including Xiaomi Corp and Huawei Technologies, have contributed their technologies to the development of the space station. A vacuum(真空) cleaner enabled haircuts on the spacecraft possible.NOLOVR,a Chinese virtual reality manufacturer, has helped astronauts develop an experimental equipment through which laboratory technicians on the ground can see and experience what astronauts are doing in the space.

【语篇解读】本文是一篇说明文。本文主要介绍了中国的企业将技术创新应用于空间站,为空间站的开发贡献了力量。

- 1. What do astronauts think of Joyoung's mobile space kitchen?
- A. Water-saving.
- B.Energy-wasting.
- Q.Time-saving.
- D.Money-wasting.

推理判断题。根据第二段中"Tang Hongbo,who was a member of the Shenzhou manned spacecraft...when similar attempts required several hours." 可知,宇航员认为九阳的移动太空厨房是节省时间的。故选C项。

- 2. How does the author show the convenience on Shenzhou manned spacecraft?
- A.By making contrasts.
- B.By analyzing results.
- C.By providing pictures.

联BY和INFERING QUESTION OF THE PROPERTY OF THE

- 3. What does the last paragraph want to show?
- A. There is more tech for the spacecraft.
- B.Joyoung needs to further its technology.
- C.Astronauts on board can do as they wish.
- D. What astronauts are doing is significant.

推理判断题。根据最后一段可知,除了九阳,还有很多其他公司也为空间站的开发贡献了它们的技术。由此可知,最后一段想展示有更多的技术应用于航天器。故选A项。

- 4. What is the best title of the text?
- A. Modern Technology Brings Convenience to Human Beings
- P.Earth to Space, Firms Add Value by Creating Technology
- C.The Hot Diet on the Space Station Needs to be Addressed
- D.Manufacturers Make Big Profits from Inventing Equipment

标题归纳题。通读全文,并结合第二段第一句和最后一段第一句可知,本文主要介绍了中国的企业将技术创新应用于空间站,为空间站的开发贡献了力量,增加了企业价值。由此可知,B项"从地球到太空,企业通过创造技术增加价值"能够概括文章的主要内容,适合作本文的标题。故选B项。

#### B

(2022四川沪县第一中学高一开学考试)

New observations of the Moon show that lunar water may be more accessible than originally thought. The new data is particularly exciting for NASA, which hopes to make use of the Moon's resources—especially water ice existing in the soil—to help future astronauts live and work on the lunar surface.

以上内容仅为本文档的试下载部分,为可阅读页数的一半内容。如要下载或阅读全文,请访问: <a href="https://d.book118.com/737053130006010003">https://d.book118.com/737053130006010003</a>