▶第05讲任务型阅读之阅读填表(讲义)

		目录
_	复习目标	掌握目标及备考方向
=	考情分析	阅读填表中考考情分析
Ξ	阅读填表的考向	 题型设置 解题方法 提升必考题型归纳
四	真题感悟	中考阅读填表经典考题精选

【复习目标】

- 1. 掌握阅读填表类题型的考查方式
- 2. 明确阅读填表题型解题技巧

【考情分析】

阅读填表命题规律

任务型阅读题型大多采用填表形式。该题型往往对答案的字数有所限制,空格里通常要求填入1个最恰当的单词,当然有时也会要求考生填入不超过3个或4个单词,因此,同学们在答题时,不仅要读懂文章,知道在哪里寻找答案,还要注意"言简意赅、切中要害",用规定的字数答出所需要点,以确保答案在拼写、人称、单复数、时态等方面"无懈可击"。由于此题型要求高、难度大,往往成为中考英语的拉分题。若想在中考中获得理想的成绩,对该题型务必做到读懂文章,掌握主旨,仔细推敲,寻找关键词,学会组织语言写出适当的词汇。

▲阅读填表题型命题方式

表格挖空处是根据原文中的关键词句来设置的,因而答案往往是与原文中出现的词语或意思相近的词语,通常情况下有四种设题方式:

- **1. 标题归纳题:** 一般位于表格的上栏或左栏,考生可根据表格下栏或右栏的内容及文章段落中主题句和文章大意进行分析,加以概括总结。
- 2. 细节理解题: 利用表格中所给的信息定位至原文, 仔细辨别, 寻找答案。
- 3. 推理判断题:对比表格内容与原文内容的差异,根据语境和逻辑推理得出答案。
- 4. 同义转换题:对比表格内容与原文内容的差异,根据语法结构进行词形的转换,
- 即: 名词⇌动词、名词⇌形容词、主动⇌被动、肯定≓否定
 - ★ 标题归纳 文章标题的归纳,一要关注文章的核心及高频词汇,二要根据主题句提炼主题。
- 1. 阅读文章时,要注意文中反复出现或强调的信息,因而要在文中寻找覆盖全文的核心词汇或句子,或寻找与文章大部分内容相关的信息。
- 2. 寻找文章的主题句是解答标题归纳题的核心,主题句一般位于文章首末段或分散于各个段落中,需要考生加以总结提炼,得出答案。
 - ★细节理解 此类题目需要采用关键信息定位法,根据题干中的关键信息定位到文章中的具体语句。
- ★同义替换 根据题干中的关键信息定位到文章中的具体语句,分析原文句子并结合题干句子结构,确定 空格处在句中所承担的句子成分,根据语法结构和语义进行适当转换。
- ★ 推理判断 此类题目要求考生对文中某一细节或写作意图给出合理判断或推理,运用逻辑推理能力得出蕴含在文中没有明确说出的事实或暗示的含义。

▲<mark>阅读填表题型解题技巧</mark>

- 1.阅读文章时,要学会理清文章的写作思路和篇章结构,这通常是很重要的设题线索。
 - (1)特别注意表格前的小标题,它通常是文章的主题。读懂了表格标题有助于理解短文及表格的大意。
 - (2)分析表格的项目内容,根据所提供的表格内容提示理清表格的设计原理。
 - (3)学会查读。要带着问题有意识地在文章中寻找与答案相关的关键词语,或概括、归纳出关键词语。
 - 2.做题时要充分利用解题的微技能。
 - (1)词形转换能力

任务型阅读中好多答案都需要通过词形转换来完成。如:原文中用 be surprised to do sth.,根据表格题目设计,转换为 It is surprising that...。

(2)英英释义能力

任务型阅读中有些题目需要通过英英释义来解决。如:原文中用了 keep your attention,根据表格题目设计,要用 listen。

(3)逆向思维能力

所谓逆向思维,即从另一个角度来思考问题。如:原文中用了...and most people will stay away from an angry face.表格中的题目设计成:People don't like the one with an angry face.

提升・必考题型归纳

(-)

(2023·江苏镇江·统考一模)

The teenage years are usually the most stressful years in a person's life. As teens go through great changes in body, mind and so on, they are often easy to get angry and full of strong feelings. Teens of today face more challenges than before. Technological improvements and even climate change are bringing new changes and causing more trouble for teens to deal with.

One new challenge is about new technologies and ways of working, such as AI that will change the future jobs. The challenge for a teen today is preparing for an unknown future. In the past, a teen could prepare for only one career path and be quite certain to stay in the same area of work for a long time. The situation is different today as AI continues to take away jobs that depend on humans. Teens will have to meet this challenge by developing a sense of lifelong learning, being willing to learn skills that match real needs and keeping up with technology. Finally, teens will also have to prepare for career paths of more possibilities.

In addition, as the effects of climate change become more common in recent years, many teens around the world are in fear or anger. Disasters and the rise in sea levels have destroyed homes and taken away lives. Many people have been hurt by these terrible climatic events, and even if a teen has not suffered, he or she is often worried about what may happen in the future.

To manage the great challenges of the 21st century, teens should treat challenges as chances. To keep up with technological improvements, they should continue to learn new skills. As for dealing with the climate change, they can come together to think of new ways to accept changes and help create a more sustainable (可持续的) future. 阅读以上信息,用恰当的单词完成下面的表格,每空一词。

The origins (来源) of	●One is from teenagers' own changes.
the challenges	•The others are from the improvements in1 and climate.
The 2 brought	•The rise of AI makes teenagers unsure of their future. They have to develop the sense
by the new types of	of lifelong learning, be willing to learn skills that match real needs. They also have to
challenges	give up the idea of preparing for a3 career path.

	•The effects of climate change lead teenagers to be afraid or angry. Paying too much attention to them makes teenagers4 stay peaceful.
The solutions to the new	•Teens should treat challenges as chances to5 technological improvement.
challenges	•They should work together to accept changes and create a more sustainable future.

【答案】1. technology

- 2. trouble
- 3. possible
- 4. hardly
- 5. follow

【导语】本文是一篇说明文,介绍了如今的青少年面临着比以前更多的挑战。

- 1. 根据第一段中"As teens go through great changes in body, mind and so on, they are often easy to get angry and full of strong feelings. Teens of today face more challenges than before. Technological improvements and even climate change are bringing new changes and causing more trouble for teens to deal with."可知,青少年的挑战一方面来自自己,一方面来源于科技进步和气候变化。故填 technology。
- 2. 根据第一段中"Technological improvements and even climate change are bringing new changes and causing more trouble for teens to deal with."可知,科技进步和气候变化是两种给青少年带来麻烦的新型挑战。故填 trouble。
- 3. 根据第二段中"Finally, teens will also have to prepare for career paths of more possibilities."可知, 青少年还 必须为更多可能性的职业道路做好准备,即放弃为一条可能的职业道路做准备的想法,要发展多种可能性。 故填 possible。
- 4. 根据第三段中"In addition, as the effects of climate change become more common in recent years, many teens around the world are in fear or anger."可知,气候变化导致青少年恐惧或者愤怒,几乎不能保持平静。故填 hardly。
- 5. 根据最后一段中To manage the great challenges of the 21st century, teens should treat challenges as chances. To keep up with technological improvements, they should continue to learn new skills."可知,青少年要把挑战视为机遇,他们应该继续学习新技能,跟上技术的进步。故填 follow。

 $(\underline{})$

(2023·江苏泰州·校考三模)

阅读下面短文,请根据短文内容,在文后表格中填入恰当的单词,每空一词。

Most people have the good fortune to be raised by caring parents, who give them not only their love but also their time spent in doing various things for them. However, many who love their parents have trouble finding the time to spend with them that they know they deserve(值得). Well, here are some ideas.

•A family meal

For those who live within less than an hour's travelling distance from their parents, a weekly get together around the dinner table is really not too much to ask. It can be at your place or theirs, or you can have other choices. Take the chance to chat about daily happenings, and repay just a little of the time they gladly spent on you. If they live really close by, you could even drop in on the way home from work at times.

•A weekly planned phone call

For those who live at a greater distance from their parents, there is no possibility of regular contact in person, but this does not mean an end to personal contact. Your parents will be glad to hear the sound of your voice, so plan to call them on the telephone at least once a week. If possible, choose a proper time when everyone is more likely to be at home. Your parents will be even happier if this could be a video call.

•E-mail, text and social networks

If your parents feel quite comfortable in the cyber world, well, spend some time with them in that location. Exchange e-mails, photos, and even Facebook friends with them. You don't have to share every detail of your life with them, just the bits you know they will have interest in.

• Ask for your parents' advice

Whatever problems you may be having, large or small, it's a safe bet that your parents have been through it all before. So talk to them and ask for their advice, and if they make the way clearer for you, it might just turn out to be the best few minutes you ever spent.

•Share relaxation time

That is, plan time together doing something you both enjoy. Women preparing for a shopping trip or to take in a film could easily do the same thing together with Mum. Sometimes fathers and sons could enjoy golf or fishing together. Going out for a meal can be a time for everyone to have fun, or you can get together for a weekend once or twice a year if distance separates you.

Though most parents do not expect to play a lead role in the lives of their adult children, their years of love and gladly-given time deserve a few thoughtful minutes in return. So spend time with your parents and make them closer to you.

	Find6 for Parents
Problem	• Most people brought up by caring parents find it7 to pay back their parents.

	Have dinner together	 Get together to have meals weekly8 at your places or other places. Chat about what has happened in the past few days.
Ways	Make a phone call	 When regular contact in person is9 because of the great distance, make sure your parents can hear your voice as10 as possible. Choose a time11 for both of you. This will greatly make your parents happy.
	Contact12_	• Share something interesting with your parents through e-mail, text or social networks.
	Turn to your parents for advice	 Your parents can help you with different13 of problems, because they are more experienced than you in one way or another. Sharing your troubles and plans is a great way to show your love.
	Share your spare time	•14 time together and do things you both enjoy.
Conclusion	• Spending time w	ith your parents is a good way to15 them for their devotion.

【答案】

- 5. Time 7. difficult/hard 8. either 9. impossible 10. much
- 11. proper/suitable 12. online 13. kinds 14. Plan 15. pay

【导语】本文主要讲述如何找到时间陪伴父母。

- 6. 根据However, many who love their parents have trouble finding the time to spend with them that they know they deserve(值得). Well, here are some ideas."可知,本文介绍了如何找到时间陪伴父母,由于是标题,所以大写首字母。故填 Time。
- 7. 根据However, many who love their parents have trouble finding the time to spend with them that they know they deserve(值得). Well, here are some ideas."可知,很多人很难找时间陪伴父母。此空是短语"find it+形容词+to do"发现做某事是怎样的。difficult/hard"困难的"符合语境,故填 difficult/hard。

- 8. 根据"It can be at your place or theirs"可知,要么在你的地方,要么在其他的地方。either...or..."不是......就是......"。故填 either。
- 9. 根据For those who live at a greater distance from their parents, there is no possibility of regular contact in person" 可知,此处表示因为路途遥远,不可能经常与人联系,因此此处为 impossible"不可能的"。故填 impossible。
- 10. 根据"Your parents will be glad to hear the sound of your voice, so plan to call them on the telephone at least once a week."可知,即使不能见面,也要确保你的父母尽可能多听到你的声音,修饰动词 hear,因此填much,as much as possible"尽可能多"。故填 much。
- 11. 根据'If possible, choose a proper time when everyone is more likely to be at home."可知,选择一个对你们都最合适的时间,因此填 proper。故填 proper。
- 12. 根据"Share something interesting with your parents through e-mail, text or social networks."可知,这些都是网上交流。故填 online。
- 13. 根据"Whatever problems you may be having, large or small, it's a safe bet that your parents have been through it all before."可知,应是各种各样的问题,different kinds of "各种各样的"。故填 kinds。
- 14. 根据'That is, plan time together doing something you both enjoy."可知,一起计划时间做你们都喜欢的事情,plan"计划",动词,此处是祈使句,动词用原形。故填 Plan。
- 15. 根据"their years of love and gladly-given time deserve a few thoughtful minutes in return So spend time with your parents and make them closer to you."可知,我们可以花费时间与父母在一起,回报他们的付出好方式,pay"回报",空前有不定式符号,动词用原形。故填 pay。

(三)

(2023·江苏无锡·校考二模)先通读下面的短文,然后根据短文内容,在文章后表格的空格内填入一个最恰当的单词。每个空格只能填一个单词。

Have you ever visited Longmen Grottoes (石窟) or Yungang Grottoes? Around 1, 800 years ago, Chinese artists made statues in mountains. Over the years, these statues have gone through earthquakes, floods and wars. Now in the 21st century, however, they are facing an even bigger problem: tourism. Too many tourists go to visit those grottoes every year and this certainly does harm to the grotto statues. How?

Over many centuries, these grotto statues slowly corrode (侵蚀)because of the acidic content (酸性物含量) of air, water and so on. But when they are open to the public, the corrosion process speeds up.

According to a study, the carbon dioxide that visitors breathe out has made the air more acidic. Also, visitors bring in microorganisms(微生物). Even their body heat can increase the grottoes' temperature.

Bad behaviour can cause harm to the grotto statues as well. Too many visitors touch the grotto statues and cause their surfaces to change colour.

When we visit the grottoes, we can often see a sign saying, "No Flash!" or "No Photos!" This is because the strong light can be bad for the statues, especially those with colour. The light can easily make them lose colour.

To protect those ancient cultural treasures, recently China has asked the workers who take care of those grottoes not to allow too many visitors to come every day. And to keep a balance between protecting relies and educating the public, some grotto sites have also created their own digital(数字的)museums.

Title: Grotto Statues Are in ____16

	The grottoes corrode17 when they are open to the public.
	→The carbon dioxide that visitors breathe out, the microorganisms visitors bring in and visitors'
Pro	body heat make the grotto environment more acidic.
blems	→Tourists behave badly.
	●They touch the grotto statues with their hands.
	●The strong light of cameras makes the grotto statues lose colour easily.
_	→Control the19 of daily visitors.
<u>18</u>	\rightarrow 20 tourists with online tours in digital museums.

【答案】16. Danger

- 17. faster 18. Actions
- 19. number 20. Provide

【导语】本文介绍了龙门石窟所面临的问题以及采取的行动。

- 16. 根据"Too many tourists go to visit those grottoes every year and this certainly does harm to the grotto statues. How?"可知每年都有太多的游客去参观这些石窟,这肯定会对石窟造像造成伤害,所以石窟雕像处于危险中, in danger 符合,首字母大写。故填 Danger。
- 17. 根据"But when they are open to the public, the corrosion process speeds up."可知石窟向公众开放时腐蚀得更快,faster"更快",副词修饰动词,故填 faster。
- 18. 根据"To protect those ancient cultural treasures, recently China has asked the workers who take care of those grottoes not to allow too many visitors to come every day. And to keep a balance between protecting relies and educating the public, some grotto sites have also created their own

digital(数字的)museums."可知这些都是为了保护这些古老的文化瑰宝所采取的行动,此处应填名词 action的复数,作为标题首字母要大写,故填 Actions。

- 19. 根据"To protect those ancient cultural treasures, recently China has asked the workers who take care of those grottoes not to allow too many visitors to come every day."可知此处是控制日访问量,应用名词 number,the number of"……的数量",故填 number。
- 20. 根据"And to keep a balance between protecting relies and educating the public, some grotto sites have also created their own digital(数字的)museums."可知为了游客提供数字化博物馆的在线参观服务,provide"提供",动词,位于句首首字母大写,故填 Provide。

(四)

(2023·江苏无锡·江苏省锡山高级中学实验学校校考三模)

How important is music? When they are asked this question, students and parents usually answer that music is nice, but not very important. It is often considered only as entertainment, but not the first choice for education. This opinion is shortsighted. In fact, music education is necessary and important for all students.

Music tells us who we are. Music reflects (反映) the creators' thinking and values, as well as the social environment it came from. For example, just as Mozart music represents a lifestyle, rock music represents a lifestyle too. The jazz influence that George Gershwin and other musicians introduced into their music is obviously American because it came from American musical traditions.

Music provides a kind of ability to know the world in a different way. Science explains how the sun rises and sets. Music explores the emotive (情感的)meanings. We need every possible way to discover and respond (回应) to our world because no one way can get it all.

Music is a form of thought, as powerful as science. It is a way we human beings "talk" to each other. Through the language we express our feelings, our discoveries, our ideas, our imagination and our hopes so that they can be shared with others. When we do not let our children receive good music education, we take away from them the meanings that music expresses. Science does not tell us what it means to be human. Music does.

So music education is much more important than people generally realize.

Title: Music education is of great importance

Passageoutline	Detailed information	
Introduction	• Shortsighted opinion: Music is only a way of entertainment, not the top choice for education.	

	•:	Music education is important and necessary for all students.
	A way to tell who we are	Music not only reflects the social environment it came from but also expresses people's thinking and values.
Main Body	A way to know the world	We can't discover and respond to our world in just one way. • Science explains how nature2 • Music explores the emotive meanings of nature.
	A way to23 with each other	 We use music to24 our feelings, discoveries, ideas, imagination and hopes with others. Music,25 from science, tells us what it means to be human.
Conclusion		Music education is important.

- 【答案】21. Truth 22. works 23. communicate 24. share 25. different
- 【导语】本文介绍了音乐教育对于孩子们的重要性,音乐能告诉我们是什么样的人,提供一种不同的方法 来认识世界,也是一种思维的方式。
- 21. 根据第一段"In fact, music education is necessary and important for all students."可知,事实上,音乐教育对所有学生来说都是必要和重要的,所以此处说的是事实,truth 意为"事实",小标题首字母大写,故填Truth。
- 22. 根据第三段"Science explains how the sun rises and sets."可知,科学解释了自然是如何运作的,work 意为 "工作,运作",该句是一般现在时,主语是 nature,谓语动词用单三形式,故填 works。
- 23. 根据第四段"Music is a form of thought, as powerful as science. It is a way we human beings 'talk' to each other."可知,音乐是一种思想形式,与科学一样强大,是我们人类相互"交谈"的一种方式,"交谈"也可为 communicate,a way to do sth,意为"做某事的方法",故填 communicate。
- 24. 根据第四段"Through the language we express our feelings, our discoveries, our ideas, our imagination and our hopes so that they can be shared with others."可知,我们可以用音乐与他人分享我们的感受、发现、想法、想象力和希望,share 意为"分享",又因为 use sth. to do 意为"用某物做某事",故填 share。
- 25. 根据第四段"Science does not tell us what it means to be human. Music does."可知,音乐不同于科学,可以告诉我们作为人类意味着什么,different from 意为"不同于……",故填 different。

(五)

(2023·江苏镇江·统考二模)

One day, when I wake up, I find myself the ruler of the world...

We would have half an hour of "keep fit" every day, away from the Internet. My theory is that almost all Internet fights would be solved if we were all forced to walk away from computers and do some exercise in fresh air. I think a lot of our anger comes from the fact that we're just not getting enough of it.

We must be kind to animals. Once a year, we would have a day completely devoted to animals; everybody would be allowed to have the day off and just spend their time with their dog, cat or mouse. Sometimes people are too shy to say that they love animals as much as they love humans. And I guess that I am as well. I wish I could talk about that more freely. I'm always happy when I meet other people who feel the same way, and devote their lives to taking in homeless cats and dogs, and raising money for animal charities.

Everybody would have a free Michelin-starred (米其林星级) dinner. We live in a world where we hear about these places a lot. It's considered as the pinnacle (巅峰) of experience to go and enjoy food there. But in fact, for almost 99 per cent of people in my city don't get the chance. It's very expensive and might be far away, so people just don't go. They might watch it on TV, but they never witness a two-Michelin-star restaurant for themselves. Since I come to power, everybody will get a free ticket and enjoy themselves in the restaurant.

All people would speak good English. I studied English—really badly—for nine years, in a school in south-east of China, I wasn't very hard-working, I just did it because I kind of had to. And I really feel sorry for that, because now I'm circled by business people speaking English all the time. So, when I come to power, all people would speak English well, and things will work out.

阅读以上信息,用恰当的词完成下面的表格,每空一词。

A/An26 about Ruling the World		
"Keep fit" project	•We spend 30 minutes doing sports instead of working before computers. •All online fights would be ended and we won't be any more.	
National Animal Day	 •We can have a day off to for pets. •People are too shy to speak out their love for animals. •Being kind to animals makes me happy. 	

Free Michelin dinner	• people have the chance to go to a Michelin-starred restaurant because of the high price and long journey. • Everyone can enjoy a dinner without paying.	
English learning	 My nine-year learning of English is a failure. I30 later because I find it useful. Things will go well if we're all good at English. 	

【答案】26. imagination 27. angry 28. care 29. Few 30. regret

【导语】本文主要介绍了作者想象自己成为世界的统治者之后,我们应当坚持锻炼、爱护动物、有免费的 品尝米其林美食的机会和讲好英语。

- 26. 根据第一段"One day, when I wake up, I find myself the ruler of the world..."可知,一天我醒来我发现自己是世界的统治者,本篇文章就是作者的想象,结合表格前的不定代词,可知此处应填名词单数。故填imagination。
- 27. 根据第二段最后一句话"I think a lot of our anger comes from the fact that we're just not getting enough of it."可知,这句话的主题词是 anger"愤怒",结合表格里的句子,可知横线处应填形容词。故填 angry。
- 28. 根据第三段"everybody would be allowed to have the day off and just spend their time with their dog, cat or mouse."可知,爱护动物这个部分,每个人都应该有一天的假期,这天人们应当仅仅花费时间照顾他们的宠物,因此 care for"照顾"与之对应,结合 to 可知,此处用动词原形。故填 care。
- 29. 根据倒数第二段"But in fact, for almost 99 per cent of people in my city don't get the chance."可知,大部分人都没有这个机会,因此横线处应当是否定词,结合 people 可知,此处应当是修饰复数名词的不定代词,few"几乎没有"符合语境,首字母需大写。故填 Few。
- 30. 根据最后一段"And I really feel sorry for that,"可知,此处指的是我感到抱歉,因为自己没有学好英语,因此作者对于过去未做的事情感到后悔,结合表格可知,此处用一般现在时,主语是第一人称,因此动词用原形。故填 regret。

(六)

(2023·黑龙江哈尔滨·模拟预测)

When it comes to football, a man called Lionel Andres Messi enters our minds.

Messi started to play football when he was a young child. Then, six years later, he developed a serious illness at the age of 11. Luckily, Football Club Barcelona offered to pay for his medical bills. Messi and his father moved to Barcelona where Messi joined the club. In 2003, he not only took part in his first match but also won it.

以上内容仅为本文档的试下载部分,为可阅读页数的一半内容。如要下载或阅读全文,请访问: https://d.book118.com/807063064034006161