专题 10 阅读理解应用文

2024 年高考真题

1. 【2024年新高考 I 卷 A 篇】

Grading Policies for Introduction to Literature

Grading Scale

90-100, A; 80-89, B; 70-79, C; 60-69, D; Below 60, E.

Essays (60%)

Your four major essays will combine to form the main part of the grade for this course: Essay 1 = 10%; Essay 2 = 15%; Essay 3 = 15%; Essay 4 = 20%.

Group Assignments (30%)

Students will work in groups to complete four assignments (作业) during the course. All the assignments will be submitted by the assigned date through Blackboard, our online learning and course management system.

Daily Work/In-Class Writings and Tests/Group Work/Homework (10%)

Class activities will vary from day to day, but students must be ready to complete short in-class writings or tests drawn directly from assigned readings or notes from the previous class' lecture/discussion, so it is important to take careful notes during class. Additionally, from time to time I will assign group work to be completed in class or short assignments to be completed at home, both of which will be graded.

Late Work

An essay not submitted in class on the due date will lose a letter grade for each class period it is late. If it is not turned in by the 4th day after the due date, it will earn a zero. Daily assignments not completed during class will get a zero. Short writings missed as a result of an excused absence will be accepted.

- 21. Where is this text probably taken from?
- A. A textbook.
- B. An exam paper.
- C. A course plan.
- D. An

academic article.

- 22. How many parts is a student's final grade made up of?
- A. Two.
- B. Three.
- C. Four.
- D. Five.
- 23. What will happen if you submit an essay one week after the due date?
- A. You will receive a zero.

B. You will lose a letter grade.

C. You will be given a test.

D. You will have to rewrite it.

【答案】21. C 22. B 23. A

【解析】

【文章大意】本文是一篇说明文。文章介绍了文学概论课程评分方法。

【21 题详解】

推理推断题。依据文章标题 "Grading Policies for Introduction to Literature (文学概论 课程评分方法)"和 Essays (60%)部分"Your four major essays will combine to form the main part of the grade of for this course (你的四篇主要文章将构成本课程评分的主要部分)"可知,文章介绍了文学概论课程评分方法,可得出本文是出自一个课程支配。故选 C项。

【22 题详解】

细微环节理解题。依据黑体小标题 "Essays (60%)"、"Group Assignments (30%)"和"Daily Work/In-Class Writings and Tests/Groups Work/Homework (10%)"可知,学生的最终成果由 3 部分组成。故选 B 项。

【23 题详解】

推理推断题。依据"Late Work"部分"If it is not turned in by the 4th day after the due date, it will earn a zero. (假如没有在截止日期后的第4天上交,将会得到零分)"可知,假如在截止日期后一周才交文章,你将会得零分。故选 A 项。

2. 【2024 年全国甲卷 A 篇】

Theatres and Entertainment

St David's Hall

St David's Hall is the award winning National Concert Hall of Wales standing at the very heart of Cardiff's entertainment centre. With an impressive 2,000-seat concert hall, St David's Hall is home to the annual Welsh Proms Cardiff. It presents live entertainment, including pop, rock, folk, jazz, musicals, dance, world music, films and classical music.

The Hayes, Cardiff CF10 1AH

stdavidshallcardiff.co.uk

The Glee Club

Every weekend this is "Wales" premier comedy club where having a great time is the order for both audiences and comedy stars alike. It is hard to name a comedy star who hasn't been on the stage here. If you are looking for the best comedies on tour and brilliant live music, you should start here.

Mermaid Quay, Cardiff Bay, Cardiff CF10 5BZ

glee.co.uk/cardiff

Sherman Cymru

Sherman Cymru's theatre in the Cathays area of Cardiff reopened in February 2012. This special building is a place in which theatre is made and where children, artists, writers and anyone else have the opportunity (机会) to do creative things. Sherman Cymru is excited to present a packed programme of the very best theatre, dance, family shows and music from Wales and the rest of the world. Senghennydd Road, Cardiff CF24 4YE

shermancymru.co.uk

New Theatre

The New Theatre has been the home of quality drama, musicals, dance and children's shows for more than 100 years. Presenting the best of the West End along with the pick of the UK's touring shows, the New Theatre is Cardiff's oldest surviving traditional theatre. Be sure to pay a visit as part of your stay in the city. Park Place, Cardiff CF10 3LN

newtheatrecardiff.co.uk

- 21. Where is the Welsh Proms Cardiff hosted?
- A. At the New Theatre.

B. At the Glee Club.

C. At Sherman Cymru.

- D. At St David's Hall.
- 22. What can people do at the Glee Club?
- A. Watch musicals.

B. Enjoy comedies.

C. See family shows.

- D. Do creative things.
- 23. Which website can you visit to learn about Cardiff's oldest surviving theatre?
- A. newtheatrecardiff.co.uk
- B. shermancymru.co.uk

C. glee.co.uk/cardiff

D. stdavidshallcardiff.co.uk

【答案】21. D 22. B 23. A

【解析】

【分析】本文是一篇应用文。文章主要介绍了 Cardiff 当地的一些剧院和消遣场所。

【21 题详解】

细微环节理解题。依据文章 "St David's Hall" 部分中的"St David's Hall is home to the annual Welsh Proms Cardiff (St David's Hall 是 Cardiff 一年一度的 Welsh Proms 的举办地)"可知,Cardiff 的 Welsh Proms活动在 St David's Hall 举办。故选 D。

【22 题详解】

细微环节理解题。依据文章 "The Glee Club" 部分中的"If you are looking for the best comedies on tour and brilliant live music, you should start here (假如你正在找寻巡演中最好的喜剧和精彩的现场音乐,你应当从这里起先)"可知,人们可以在 The Glee

Club 享受喜剧。故选 B。

【23 题详解】

细微环节理解题。依据文章 "New Theatre" 部分中的"The New Theatre has been the home of quality drama, musicians, dance and children's shows for more than 100 years (100 多年来, New Theatre 始终是优质戏剧、音乐家、舞蹈和儿童节目的发源地)"以及其下面的网站" newtheatrecardiff.co.uk"可知,可以在 newtheatrecardiff.co.uk 网站找到 Cardiff 存在最久的剧院。故选 A。

3. 【2024 年全国乙卷 A 篇】

Henry Raeburn (1756-1823)

The Exhibition

This exhibition of some sixty masterpieces celebrating the life and work of Scotland's best loved painter, Sir Henry Raeburn, comes to London. Selected from collections throughout the world, it is the first major exhibition of his work to be held in over forty years.

Lecture Series

Scottish National Portrait (肖像画) Gallery presents a series of lectures for the general public. They are held in the Lecture Room. Admission to lectures is free.

An Introduction to Raeburn	Raeburn's English Contemporaries	
Sunday 26 Oct., 15.00	Thursday 30 Oct., 13.10	
DUNCAN THOMSON	JUDY EGERTON	
Characters and Characterisation in	Raeburn and Artist's Training in the	
Raeburn's Portraits	18th Century	
Thursday 6 Nov., 13.10	Thursday 13 Nov., 13.10	
NICHOLAS PHILLIPSON	MARTIN POSTLE	

Exhibition Times

Monday — Saturday 10.00 — 17.45 — Sunday 12.00 — 17.45

Last admission to the exhibition: 17.15. There is no re-admission.

Closed: 24 — 26 December and 1 January.

Admission

£4. Children under 12 years accompanied by an adult are admitted free.

Schools and Colleges

A special low entrance charge of £2 per person is available to all in full-time

education, up to and including those at first degree level, in organised groups with teachers.

- 21. What is the right time for attending Raeburn's English Contemporaries?
- A. Sun. 26 Oct.
- B. Thurs. 30 Oct.
- C. Thurs. 6 Nov.
- D.

Thurs. 13 Nov.

- 22. How much would a couple with two children under 12 pay for admission?
- A. £4.

B. £8.

C. £12.

D. £16.

- 23. How can full-time students get group discounts?
- A. They should go on Sunday mornings.
- B. They should come from art

schools.

- C. They must be led by teachers.
- D. They must have ID cards with

them.

【答案】21. B 22. B 23. C

【解析】

【文章大意】这是一篇应用文。主要介绍了为纪念苏格兰最受欢迎的画家亨利•雷伯恩爵士进行的展览的相关状况。

【21 题详解】

细微环节理解题。依据表格右上角 Raeburn's English Contemporaries 部分"Thursday 30 Oct. (10月30日星期四)"可知,在10月30日星期四可以去参与 Raeburn's English Contemporaries。故选 B 项。

【22 题详解】

细微环节理解题。依据 Admission 部分 "£4. Children under 12 years accompanied by an adult are admitted free. (4 英镑。12 岁以下儿童在一位成人陪伴下免费入场。)"可知,一对夫妇应付 4+4=8 英镑,两个 12 岁以下的儿童在成人陪伴下免费,即入场费为 8 英镑。故选 B 项。

【23 题详解】

细微环节理解题。依据最终一段 "A special low entrance charge of £2 per person is available to all in full-time education, up to and including those at first degree level, in organised groups with teachers. (全部全日制教化的学生,高至并包括那些学士学位水平的学生,在有老师的组织团体中,均可享受每人2英镑的特殊低入场费。)"可知,全日制学生在有老师的组织团体中,可以获得折扣,即他们必需由老师带领。故选C项。

2024 年高考真题

1. 【2024年新高考 I 卷 A 篇】

Rome can be pricey for travelers, which is why many choose to stay in a hostel (旅社). The hostels in Rome offer a bed in a dorm room for around \$25 a night, and for that, you'll often get to stay in a central location (位置) with security and comfort.

Yellow Hostel

If I had to make just one recommendation for where to stay in Rome, it would be Yellow Hostel. It's one of the best-rated hostels in the city, and for good reason. It's affordable, and it's got a fun atmosphere without being too noisy. As an added bonus, it's close to the main train station.

Hostel Alessandro Palace

If you love social hostels, this is the best hostel for you in Rome. Hostel Alessandro Palace is fun. Staff members hold plenty of bar events for guests like free shots, bar crawls and karaoke. There's also an area on the rooftop for hanging out with other travelers during the summer.

Youth Station Hostel

If you're looking for cleanliness and a modern hostel, look no further than Youth Station. It offers beautiful furnishings and beds. There are plenty of other benefits, too; it doesn't charge city tax; it has both air conditioning and a heater for the rooms; it also has free Wi-Fi in every room.

Hotel and Hostel Des Artistes

Hotel and Hostel Des Artistes is located just a 10-minute walk from the central city station and it's close to all of the city's main attractions. The staff is friendly and helpful, providing you with a map of the city when you arrive, and offering advice if you require some. However, you need to pay 2 euros a day for Wi-Fi.

What is probably the major concern of travelers who choose to stay in a hostel?
 A fort. B. Security. C. Price. D. Location.

- 2. Which hotel best suits people who enjoy an active social life?
- A. Yellow Hostel. B. Hostel Alessandro Palace.
- C. Youth Station Hostel. D. Hotel and Hostel Des Artistes.
- 3. What is the disadvantage of Hotel and Hostel Des Artistes?
- A. It gets noisy at night. B. Its staff is too talkative.
- C. It charges for Wi-Fi.D. Its inconveniently located.

【文章大意】本文为应用文,主要介绍罗马四个旅行社的特色。

- 【解析】1.C 【解析】细微环节理解题。依据第一段第一句"Rome can be pricey for travelers, which is why···"可知,在罗马旅游可能会很昂贵,因此人们会比较关注价格因素。故选C。
- 2. B【解析】 细微环节理解题。依据题干"an active social life"定位到第三段第一句"If you love social hostels, this is the best hostel for you in Rome."可知,Hostel Alessandro Palace 最适合社交。故选 B。
- 3. C【解析】细微环节理解题。依据题干定位到第五段,由第五段最终一句 "However, you need to pay 2 euros a day for Wi-Fi." 可知,HHDA 旅馆的 Wi-Fi 是收费的。故选 C。

2. 【2024 年全国甲卷 A 篇】

Take a view, the Landscape (风景) Photographer of the Year Award, was the idea of Charlie Waite, one of today's most respected landscape photographers. Each year, the high standard of entries has shown that the Awards are the perfect platform to showcase the best photography of the British landscape. Take a view is a desirable annual competition for photographers from all corners of the UK and beyond.

Mike Shepherd
(2011)
Skiddaw in Winter
Cumbria, England

It was an extremely cold winter's evening and freezing fog hung in the air. I climbed to the top of a small rise and realised that the mist was little more than a few feet deep, and thought it was only a short climb. I found myself completely above it and looking at a wonderfully clear view of Skiddaw with the sun setting in the west. I used classical techniques, translated from my college days spent in the darkroom into Photoshop, to achieve the black-and-white

	image (图像).
	I was back in my home town of Macclesfield to take some
Timothy Smith	winter images. Walking up a path through the forest towards
(2014)	Shutlingsloe, a local high point, I came across a small
Macclesfield	clearing and immediately noticed the dead yellow grasses
Forest	set against the fresh snow. The small pine added to the
Cheshire, England	interest and I placed it centrally to take the view from
	the foreground right through into the forest.

- 1. Who would most probably enter for Take a view?
- A. Writers. B. Photographers. C. Painters. D. Tourists.
- 2. What do the works by Shepherd and Smith have in common?
- A. They are winter images.
- B. They are in black and white.
- C. They show mountainous scenes.
- D. They focus on snow-covered forests.
- 3. Where can the text be found?
- A. In a history book. B. In a novel. C. In an art magazine. D. In a biography.
- 【文章大意】本文为应用文,主要介绍了英国风景摄影竞赛 Take a view 及其两位摄影师参赛作品的内容。
- 1. B【解析】细微环节理解题。依据题干 enter for Take a view 定位到第一段其次句 Each year, the highstandard of entries has shown that the Awards are the perfect platform to showcase the very best photography of the British landscape. 每年参与竞赛的高标准已经表明白这个奖项是展示英国风景摄影最完备的平台,可知最有可能参与这个竞赛项目的人应当是 B 项摄影家。
- 2. A【解析】推理推断题。依据题干关键词 "Shepherd and Smith have in common" 定位在原文 Shepherd and Smith Mike Shepherd 图表中的 It was an extremely coldwinter's evening and freezing fog hung in the air 和 Timothy Smith 图表中 I wasback in my home town of Macclesfield to take some winter images,理解可知 shepherd 和 Smith 二人作品的共同点是它们都是关于冬天的图像。故选 A 项。
 - 3.C【解析】推理推断题。依据全文可知 Take a

view 是一项针对英国摄影师的每年一度的竞赛,并有两位摄影师 Shepherd 和 Smith 用自己的作品参与了竞赛可知,这篇文章有可能在艺术杂志里找到,而不是 A 项的故事书、B 项的小说或 D 项的个人自传。

3. 【2024 年全国乙卷 A 篇】

The Biggest Stadiums in the World

People have been pouring into stadiums since the days of ancient Greece. In around 80 A.D., the Romans built the Colosseum, which remains the world's best-known stadium and continues to inform contemporary design. Rome's Colosseum was 157 feet tall and had 80 entrances, seating 50, 000 people. However, that was small fry compared with the city's Circus Maximus, which accommodated around 250, 000 people.

These days, safety regulations—not to mention the modern sports fan's desire for a good view and a comfortable seat—tend to keep stadium capacities (容量) slightly lower. Even soccer fans tend to have a seat each; gone are the days of thousands standing to watch the match.

For the biggest stadiums in the world, we have used data supplied by the World Atlas list so far, which ranks them by their stated permanent capacity, as well as updated information from official stadium websites.

All these stadiums are still functional, still open and still hosting the biggest events in world sport.

- Rungrado 1st of May Stadium, Pyongyang, D.P.R. Korea. Capacity: 150, 000. Opened: May 1, 1989.
- Michigan Stadium, Ann Arbor, Michigan, U.S. Capacity: 107, 601. Opened: October 1, 1927.
- Beaver Stadium, Sate College, Pennsylvania, U.S. Capacity: 106,572. Opened: September 17, 1960.
- ●Ohio Stadium, Columbus, Ohio, U.S. Capacity: 104, 944. Opened: October 7, 1922.

- ●Kyle Field College Station, Texas, U.S. Capacity: 102, 512. Opened: September 24, 1927.
- 1. How many people could the Circus Maximus hold?
- A. 104, 944. B. 107, 601. C. About 150, 000. D. About 250, 000.
- 2 Of the following stadiums, which is the oldest?
- A. Michigan Stadium. B. Beaver Stadium.
- C. Ohio Stadium. D. Kyle Field.
- 3. What do the listed stadiums have in common?
- A. They host big games. B. They have become tourist attractions.
- C. They were built by Americans. D. They are favored by architects.

【文章大意】本文为说明文。文章主要介绍了当今世界上最大的体育场。

【解析】

- 1. D【解析】细微环节理解题。依据题干信息 CircusMaximus,定位到原文第一段最终一句 However, that was small fry compared with the city's Circus Maximus, which accommodated around 250, 000 people. 分析可知,Circus Maximus 大约可以容纳 250, 000 人。故选 D。
- 2. C【解析】细微环节理解题。依据题干信息 oldest,定位到文章结尾部分,其中包括各个体育场的成立日期。分析可知,OhioStadium的成立日期最早,为1922年10月7日,因此它是最老的体育场。故选 C。
- 3. A 【解析】细微环节理解题。依据题干信息 the listed stadiums,定位到文章结尾部分。分析可知,文章没有明确说明它们是否都有成为旅游景点,故解除 B; 其中的 Rungrado 1st of May Stadium 建设于朝鲜平壤,因此这些场馆并不都是由美国人建立的,故解除 C; 文章也没有明确说明它们都受到了建筑师的宠爱,故解除 D。但由原文最终一段的第一句话 All these stadiums are still functional, still open and still hosting the biggest events in world sport. 可知,这些体育场现在都还在正常运用中,会举办大型体育竞赛。故选A。

2024 年高考真题

【2024·全国卷 I, A】

Train Information

All customers travelling on TransLink services must be in possession of a valid ticket before boarding. For ticket information, please ask at your local station or call 13 12 30.

While Queensland Rail makes every effort to ensure trains run as scheduled, there can be no guarantee of connections between trains or between train services and bus services.

Lost property (失物招领)

Call Lost Property on 13 16 17 during business hours for items lost on Queensland Rail services. The lost property office is open Monday to Friday 7:30 am to 5:00 pm and is located (位于) at Roma Street station.

Public holidays

On public holidays, generally a Sunday timetable operates. On certain major event days, i.e. Australia Day, Anzac Day, sporting and cultural days, special additional services may operate. Christmas Day services operate to a Christmas Day timetable. Before travel please visit translink. com. au or call TransLink on 13 12 30 anytime.

Customers using mobility devices

Many stations have wheelchair access from the car park or entrance to the station platforms. For assistance, please call Queensland Rail on 13 16 17.

Guardian trains (outbound)

Depart	Origin	Destination	Arrive
6:42pm	Altandi	Varsity	7:37pm
		Lakes	
7:29pm	Central	Varsity Lakes	8:52pm
8:57pm	Fortitude Valley	Varsity Lakes	9:52pm
11:02pm	Roma Street	Varsity Lakes	12:22am

- 1. What would you do to get ticket information?
 - A. Call 13 16 17.

- B. Visit translink .au.
- C. Ask at the local station.
- D. Check the train schedule.
- 2. At which station can you find the lost property office?
 - A. Altandi.
- B. Roma Street.
- C. Varsity Lakes.
- D.

Fortitude Valley.

3. Which train would you take if you go from Central to Varsity Lakes?

A. 6:42 pm. B. 7:29 pm. C. 8:57 pm. D. 11:02 pm.

【文章大意】这是一篇应用文。文章主要介绍了一些火车信息,包括失物招领、公共假期支配以及列车动身时间等信息。

- 1. C【解析】细微环节理解题。依据第一段中 For ticket information, please ask your local station or call 13 12 30. 可知查询车票信息,请向您当地的车站询问或拨打 131230。由此可知,你可以询问当地车站或拨打 131230 来获得车票信息。故选 C。
- 2. B【解析】细微环节理解题。依据 Lost property 部分中 The lost property office is open Monday to Friday 7:30am to 5:00pm and is located at Roma Street station. 可知 失物招领处周一至周五早上 7:30 到下午 5:00 营业,位于罗马街车站。由此可知,在 Roma Street 你可以找到失物招领办公室。故选 B。
- 3. B【解析】细微环节理解题。依据 Guardiantrans 部分中信息,可知从起始地 Central 动身,开往目的地 Varsity Lakes 的火车是下午 7:29 开车。由此可知,假如你要从Central 去往 Varsity Lakes,你应当乘坐下午 7:29 的火车。故选 B。

【2024· 江苏卷, A】

Some important dates in China's fighting Covid-19 before May 7,2024		
Jan 20, 2024 [~] Feb 20, 2024	Jan 23: Wuhan declared temporary outbound (向外的) traffic restrictions. Jan 24: National medical teams began to be sent to Hubei and Wuhan. Jan 27: The Central Steering (指导) Group arrived in Wuhan. Feb 18: The daily number of newly cured and discharged (出院) pati exceeded that of the newly confirmed cases.	
Feb 21, 2024 [~] Mar 17, 2024	Feb 21: Most provinces and equivalent administrative units started to lower their public health emergency response level. Feb 24: The WHO-China Joint Mission on Covid-19 held a press conference in Beijing. Mar 11-17: The epidemic (流行病) peak had passed in China as a whole.	
Mar 18,2024 ~Apr 28,2024	Apr1: Chinese customs began NAT (核酸检测) on inbound arrivals all points of entry. Apr 8: Wuhan lifted outbound traffic restrictions. Apr 26: The last Covid-19 patient in Wuhan was discharged from	

	hospital.	
Apr 29, 2024~ May 7,2024	Apr 30: The public health emergency response was lowered to Level	
	2 in the Beijing-Tianjin-Hebei region.	
	May 7: The State Council released Guidelines on Conducting Covid-19	
	Prevention and Control on an Ongoing Basis.	

- 1. What happened between January 20 and February 20?
 - A. The Central Steering Group arrived in Wuhan.
 - B. The WHO-China Joint Mission on Covid-19 held a press conference.
 - C. The last Covid-19 patient in Wuhan was discharged from hospital.
 - D. Beijing lowered its emergency response level.
- 2. From which date were private cars allowed to go out of Wuhan?
 - A. January 23. B. March 11.
- C. April 8.
- D. May 7.

【文章大意】这是一篇记叙文。文章主要介绍了2024年5月7日前,中国抗击新冠肺炎的重要日期。

- 1. A【解析】细微环节理解题。依据表格中 Jan20, 2024-Feb 20, 2024 部分 Jan27: The Central Steering (指导) Group arrived in Wuhan.可知,在一月二十号到二月二十号之间,中心领导小组抵达武汉。故选 A。
- 2. C【解析】推理推断题。依据表格中 Mar18, 2024-Apr28, 2024 部分 Apr 8: Wuhan lifted outbound traffic restrictions (4月8日:武汉取消出境交通限制)可推知,从四月八日起,私家车被允许离开武汉。故选 C。

【2024·全国卷 II, A】

The Lake District Attractions Guide

Dalemain Mansion & Historic Gardens

History, Culture & Landscape (景观). Discover and enjoy 4 centuries of history, 5 acres of celebrated and award-winning gardens with parkland walk. Owned by the Hasell family since 1679, home to the International Marmalade Festival. Gifts and antiques, plant sales, museums & Mediaeval Hall Tearoom.

Open: 29 Mar-29 Oct, Sun to Thurs.

Tearoom, Gardens & Gift Shop: 10.30-17.00 (16.00 in Oct).

House: 11.15-16.00 (15.00 in Oct).

Town: Pooley Bridge & Penrith

Abbot Hall Art Gallery & Museum

Those viewing the quality of Abbot Hall's temporary exhibitions may be forgiven

for thinking they are in a city gallery. The impressive permanent collection includes Turners and Romneys and the temporary exhibition programme has Canaletto and the artists from St Ives.

Open: Mon to Sat and Summer Sundays. 10.30 -17.00 Summer. 10.30 -16.00 Winter.

Town: Kendal

Tullie House Museum & Art Gallery

Discover, explore and enjoy award-winning Tullie House, where historic collections, contemporary art and family fun are brought together in one impressive museum and art gallery. There are four fantastic galleries to visit from fine art to interactive fun, so there's something for everyone!

Open: High Season 1 Apr - 31 Oct: Mon to Sat 10.00 - 17.00, Sun 11.00 - 17.00.

Low Season 1 Nov - 31 Mar: Mon to Sat 10.00 - 16.30, Sun 12.00 - 16.30.

Town: Carlisle

Dove Cottage & The wordsworth Museum

Discover William Wordsworth's inspirational home. Take a tour of his Lakeland cottage, walk through his hillside garden and explore the riches of the collection in the Museum. Visit the shop and relax in the café. Exhibitions, events and family activities throughout the year.

Open: Daily, 09.30 - 17.30 (last admission 17.00).

Town: Grasmere

21. When is the House at Dalemain Mansion & Historic Gardens open on Sundays in July?

A. 09. 30—17. 30.

B. 10. 30—16. 00.

C.

11. 15—16. 00.

D. 12.00—16.30.

22. What can visitors do at Abbot Hall Art Gallery & Museum?

A. Enjoy Ronney's works.

B. Have some interactive fun.

C. Attend a famous festival.

D. Learn the history of a family

23. Where should visitors go if they want to explore Wordsworth's life?

A. Penrith.

B. Kendal.

C. Carlisle.

D.

Grasmere.

【文章大意】本文是应用文。是湖区景点指南,介绍了几个主要的景点的特色,地点和参观时间。

21. C【解析】细微环节理解题。依据题干中的 Dalemain Mansion & Historic Gardens 可知定位在第一部分,依据段中的 House:11:15-16:00 可知,在 7 月周日的参观时间是11:15-16:00。C. 11:15-16:00. 符合以上说法,故选 C 项。

- 22. A【解析】细微环节理解题。依据题干中的 Abbot Hall Art Gallery& Museum 可知答案 定位在其次部分,依据其中的 The impressive permanent collection includes Turners and Romneys and the temporary exhibition programme has Canaletto and the artists from St Ives. (令人印象深刻的永久性保藏包括特纳和罗姆尼,临时展览支配有卡纳莱托和来自圣艾夫斯的艺术家)可知,在这个博物馆可以观赏到 Romneys 的作品。A. Enjoy Romney's works. (观赏 Romneys 的作品)符合以上说法,故选 A 项。
- 23. D【解析】细微环节理解题。依据题干中的 explore Wordsworth's life 可知答案定位在最终一部分第一句,以及最终一行 Town: Grasmere 可知,假如想了解Wordsworth's 的生活,可以去 Grasmere。D. Grasmere. 符合以上说法,故选 D 项。
 【2024•全国卷 III, A】

Journey Back in Time with Scholars

Classical Provence (13days)

Journey through the beautiful countryside of Provence, France, with Prof. Ori Z. Soltes. We will visit some of the best-preserved Roman monuments in the world. Our tour also includes a chance to walk in the footsteps of Van Gogh and Gauguin. Fields of flowers, tile-roofed(瓦屋顶)villages and tasty meals enrich this wonderful experience.

Southern Spain (15days)

Spain has lovely white towns and the scent(芳香) of oranges, but it is also a treasury of ancient remains including the cities left by the Greeks, Romans and Arabs. As we travel south from Madrid with Prof. Ronald Messier to historic Toledo, Roman Merida and into Andalucia, we explore historical monuments and architecture.

China's Sacred Landscapes (21days)

Discover the China ofpast ages, its walled cities, temples and mountain scenery with Prof. Robert Thorp. Highlights(精彩之处)include China's most sacred peaks at Mount Tai and Hangzbou's rolling hills, waterways and peaceful temples. We will wander in traditional small towns and end our tour with an exceptional museum in Shanghai.

Tunisia (17days)

Join Prof. Pedar Foss on our in-depth Tunisian tour. Tour highlights include the Roman city of Dougga, the underground Numidian capital at Bulla Regia, Roman Sbeitla and the remote areas around Tataouine and Matmata, uique for underground cities. Our journey takes us to picturesque Berber villages and lovely beaches.

- 21. What can visitors see in both Classical Provence and Southern Spain?
 - A. Historical monuments.
- B. Fields of flowers.
- C. Van Gogh's paintings.
- D. Greek buildings.
- 22. Which country is Prof. Thorp most knowledgeable about?
 - A. France.
- B. Spain.
- C. China.
- D. Tunisia.
- 23. Which of the following highlight the Tunisian tour?
 - A. White towns. B. Underground cities.

C. Tile-roofed

villages.

D. Rolling hills.

【文章大意】这是一篇应用文。文章主要介绍了四个国家中,那些可以让人们回顾过去的闻名景点。

- 21. A【解析】细微环节理解题。依据第一部分的 We will visit some of the best-preserved Roman monuments in the world. (我们将参观一些世界上保存最完好的罗马建筑遗迹) 和其次部分的 we explore historical monuments and architecture. (我们探究历史遗迹和建筑)可知,在 Classical Provence 和 Southern Spain 游客们可以参观历史遗迹。A. Historical monuments (历史遗迹)符合以上说法,故选 A 项。
- 22. C【解析】推理推断题。依据第三部分的 China's Sacred Landscapes (21days) (中华神山 21天)和 Discover the China of ''past ages'', its walled cities, temples and mountain scenery with Prof Robert Thorp. Highlights include China's most sacred peaks at Mount Tai and Hangzhou's rolling hills, waterways and peaceful temples (和 Robert 教授一起发觉中国的过去,有墙的城市、寺庙和山景。精彩之处包括中国最神圣的泰山之巅,杭州起伏的群山、运输河和安静的寺庙)可知,去中国的神山之行总共有27天,而且 Thorp 对中国的名山特别了解。由此推想 Thorp 在这四个国家里最了解中国。C. China(中国)符合以上说法,故选 C 项。
- 23. B【解析】细微环节理解题。依据第四部分的 Tour highlights include the Roman city of Dougga, the underground Mumidian capital at Bulla Regia, Roman Sbeitla and the remote areas around Taraounine and Matmata, unique for underground cities. (突尼斯的旅游亮点包括罗马城市 Dougga, 地下城市 Mumidian, 它是 Bulla Regia 的首府, Roman Sbeitla 以及在 Taraounine 和 Matmata 旁边的区域,它们是独特的地下城市)可知,突尼斯的旅游亮点是地下城市。B. Undergroundcities (地下城市)符合以上说法,故选 B 项。

【2024·新高考全国卷 I (山东卷), A】

POETRY CHALLENGE

Write a poem about how courage, determination, and strength have helped you face challenges in your life.

Prizes

- 3 Grand Prizes: Trip to Washington, D. C. for each of three winners, a parent and one other person of the winner's choice. Trip includes round-trip air tickets, hotel stay for two nights, and tours of the National Air and Space Museum and the office of National Geographic World.
- 6 First Prizes: The book *Sky Pioneer: A Photobiography of Amelia Earhart* signed by author Corinne Szabo and pilot Linda Finch.
- 50 Honorable Mentions: Judges will choose up to 50 honorable mention winners, who will each receive a T-shirt in memory of Earhart's final flight.

Rules

Follow all rules carefully to prevent disqualification.

- ■Write a poem using 100 words or fewer. Your poem can be any format, any number of lines.
- ■Write by hand or type on a single sheet of paper. You may use both the front and back of the paper.
- ■On the same sheet of paper, write or type your name, address, telephone number, and birth date.
 - ■Mail your entry to us by October 31 this year.
- 1. How many people can each grand prize winner take on the free trip?
 - A. Two.
- B. Three.
- C. Four.
- D. Six.
- 2. What will each of the honorable mention winners get?
 - A. A plane ticket.

- B. A book by Corinne Szabo.
- C. A special T-shirt.
- D. A photo of Amelia Earhart.
- 3. Which of the following will result in disqualification?
 - A. Typing your poem out.
- B. Writing a poem of 120 words.
- C. Using both sides of the paper.
- D. Mailing your entry on October 30.

【文章大意】这是一篇应用文。本文是一篇诗歌大赛的征稿启事。文章就参赛作品的内容、奖项、参赛规则等做了介绍。

- 1. A【解析】细微环节理解题。依据 Prizes 部分中第一段中的"Trip to Washington, D.C. for each of three winners, a parent and one other person of the winner's choice"可知,每位获奖者都可以带一名家长和另一名由获奖者选择的人员。因此,每位获奖者可以带两个人。故选 A。
- 2. C【解析】细微环节理解题。依据 Prizes 部分中第三段 "50 Honorable Mentions: Judges will choose up to 50 honorable mention winners, who will each receive a T-shirt

以上内容仅为本文档的试下载部分,为可阅读页数的一半内容。如要下载或阅读全文,请访问:

https://d.book118.com/825243043312011302