# 第 05 讲 第 05 讲 任务型阅读之阅读填表 (模拟精练+真题演练)

最新模拟精练
--------

(2023·江苏镇江·统考一模)

The teenage years are usually the most stressful years in a person's life. As teens go through great changes in body, mind and so on, they are often easy to get angry and full of strong feelings. Teens of today face more challenges than before. Technological improvements and even climate change are bringing new changes and causing more trouble for teens to deal with.

One new challenge is about new technologies and ways of working, such as AI that will change the future jobs. The challenge for a teen today is preparing for an unknown future. In the past, a teen could prepare for only one career path and be quite certain to stay in the same area of work for a long time. The situation is different today as AI continues to take away jobs that depend on humans. Teens will have to meet this challenge by developing a sense of lifelong learning, being willing to learn skills that match real needs and keeping up with technology. Finally, teens will also have to prepare for career paths of more possibilities.

In addition, as the effects of climate change become more common in recent years, many teens around the world are in fear or anger. Disasters and the rise in sea levels have destroyed homes and taken away lives. Many people have been hurt by these terrible climatic events, and even if a teen has not suffered, he or she is often worried about what may happen in the future.

To manage the great challenges of the 21st century, teens should treat challenges as chances. To keep up with technological improvements, they should continue to learn new skills. As for dealing with the climate change, they can come together to think of new ways to accept changes and help create a more sustainable (可持续的) future. 阅读以上信息,用恰当的单词完成下面的表格,每空一词。

The origins(来源)of the challenges	One is from teenagers' own changes.  The others are from the improvements in and climate.
The brought by the new types of challenges	<ul> <li>The rise of AI makes teenagers unsure of their future. They have to develop the sense of lifelong learning, be willing to learn skills that match real needs. They also have to give up the idea of preparing for a3 career path.</li> <li>The effects of climate change lead teenagers to be afraid or angry. Paying too much attention to them makes teenagers4 stay peaceful.</li> </ul>
The solutions to the new challenges	• Teens should treat challenges as chances to5 technological improvement.  • They should work together to accept changes and create a more sustainable future.

【答案】1. technology

2. trouble

3. possible

4. hardly

5. follow

## 【导语】本文是一篇说明文,介绍了如今的青少年面临着比以前更多的挑战。

- 1. 根据第一段中"As teens go through great changes in body, mind and so on, they are often easy to get angry and full of strong feelings. Teens of today face more challenges than before. Technological improvements and even climate change are bringing new changes and causing more trouble for teens to deal with."可知,青少年的挑战一方面来自自己,一方面来源于科技进步和气候变化。故填 technology。
- 2. 根据第一段中"Technological improvements and even climate change are bringing new changes and causing more trouble for teens to deal with."可知,科技进步和气候变化是两种给青少年带来麻烦的新型挑战。故填 trouble。
- 3. 根据第二段中"Finally, teens will also have to prepare for career paths of more possibilities."可知, 青少年还 必须为更多可能性的职业道路做好准备,即放弃为一条可能的职业道路做准备的想法,要发展多种可能性。 故填 possible。
- 4. 根据第三段中"In addition, as the effects of climate change become more common in recent years, many teens around the world are in fear or anger."可知,气候变化导致青少年恐惧或者愤怒,几乎不能保持平静。故填 hardly。
- 5. 根据最后一段中To manage the great challenges of the 21st century, teens should treat challenges as chances. To keep up with technological improvements, they should continue to learn new skills."可知,青少年要把挑战视为机遇,他们应该继续学习新技能,跟上技术的进步。故填 follow。

(2023·江苏南京·校考一模)

阅读下面短文,根据所读内容,在文章后小题的空格里填入一个最恰当的单词。注意:每个空格只填1个单词。

#### ANIMAL BODY LANGUAGE



Human beings are not the only ones who communicate. Animals use body language to tell each other how they feel and what they think. Here is a quick look at how some of our animal friends send messages to us and to each other.

Dogs use sounds, body movements, and their tails to communicate. When a dog is happy, its ears will stand up and its eyes will be wide open. The dog will start barking, moving its tail, and running around in circles or jumping

up and down to show you that it wants to play. A dog that is afraid will lie on its back and close its eyes. The dog may show its teeth and lower its body so that it is close to the ground. The dog may also shake, and it will put its tail between its legs. When a dog is angry, its main body language is showing its teeth and growling. The dog will try making itself look as big as possible. The tail will stand straight out from the body.

Elephants also use noises and body language to express themselves. An elephant's sense of smell is highly developed: An elephant can smell how another elephant is feeling and even tell if it is sick. The elephant's nose, or trunk, is also used to make noises and to welcome other elephants. Different noises have a variety of meanings: they can mean "I am hungry", "I am angry", or "Good to see you!" An elephant's body language includes ear signals and gestures. If an elephant spreads its ears, it means "Watch out!" To show friendship, elephants will touch each other with their trunks and stand close to each other, putting their heads together.

Dolphins are social animals. They live in groups and love showing each other their feelings. An angry dolphin will sometimes hit its tail on the surface of the water. The movement and noise let other dolphins know that something is wrong. If a dolphin wants to send a message over a long distance, or if it wants to show how strong it is, it will jump high out of the water and land on its side, making a loud noise. A dolphin's favourite activity is leaping into the air while playing with its friends. When dolphins are tired and need to rest, they will swim in small groups close to the surface. If you see dolphins doing this, you should not disturb them.

Animal Body Language			
The ability of communication is not unique to human beings. Animals use body language to share their			
feelings and6			
Dogs	A dog will make its ears stand up and open its eyes		
Elephants	An elephant can smell another elephant's feelings and even tell10 it is sick or not.  An elephant is able to use a lot of body language,11 ear signals and gestures. They can show a variety of meanings.  To show friendship, elephants will touch each other with their trunks and stand close to each other,12 their heads together.		
Dolphins	Dolphins are social animals and live as a13  An angry dolphin will sometimes hit its tail on the surface of the water. A dolphin will jump high out of the water and land on its side in water14 send a distant message or show its strength. 15 not to disturb them when you see dolphins swim in small groups close to the surface.  They are tired and need to have a rest.		

## 【答案】

6. thoughts 7. widely 8. fear 9. itself 10. whether 11. including 12. putting

13. group 14. to 15. Remember

【导语】本文主要介绍了一些动物朋友是如何向我们和彼此发送信息的。

- 6. 根据"Human beings are not the only ones who communicate. Animals use body language to tell each other how they feel and what they think"可知沟通的能力并不是人类独有的。动物用肢体语言来分享它们的感受和想法。thought"想法",名词,此处应用复数形式和 feelings 并列,故填 thoughts。
- 7. 根据"When a dog is happy, its ears will stand up and its eyes will be wide open."可知当狗充满喜悦的时候,它会竖起耳朵,睁大眼睛。widely"大大地",是副词修饰动词。故填 widely。
- 8. 根据"A dog that is afraid will lie on its back and close its eyes."可知害怕的狗会仰面躺下,闭上眼睛。in fear"害怕"。故填 fear。
- 9. 根据"When a dog is angry, its main body language is showing its teeth and growling. The dog will try making itself look as big as possible."可知当狗生气的时候,它会让自己看起来尽可能的大。itself"它自己",故填 itself。
- 10. 根据"An elephant's sense of smell is highly developed: An elephant can smell how another elephant is feeling and even tell if it is sick."可知一头大象能闻出另一头大象的感受,甚至能知道它是否生病了,whether...or not"是否",故填 whether。
- 11. 根据"An elephant's body language includes ear signals and gestures."可知大象能够使用很多肢体语言,包括耳朵信号和姿势,它们可以表达多种含义,including"包括",介词,符合语境,故填 including。
- 12. 根据To show friendship, elephants will touch each other with their trunks and stand close to each other, putting their heads together."可知为了表示友谊,大象会用鼻子互相触摸,站得很近,把头靠在一起。故填 putting。
- 13. 根据'Dolphins are social animals. They live in groups and love showing each other their feelings."可知海豚是群居动物,他们生活在一起。live as a group 表示"群居生活"。故填 group。
- 14. 根据"If a dolphin wants to send a message over a long distance, or if it wants to show how strong it is, it will jump high out of the water and land on its side, making a loud noise."可知如果海豚想远距离传递信息,或者想展示自己有多强壮,它会跳得很高,侧身着地,发出巨大的声音。此处应填动词不定式作目的状语,故填to。
- 15. 根据"When dolphins are tired and need to rest, they will swim in small groups close to the surface. If you see dolphins doing this, you should not disturb them."可知记住,当你看到海豚成群结队地靠近水面游泳时,不要打扰它们,它们累了,需要休息。remember to do"记得做"符合语境,此处是祈使句,动词用原形,故填Remember。

## (2023·江苏镇江·统考二模)

Sometimes dealing with your emotions can make you feel unbearable. When life is busy, it is easy to make you angry or depressed. However, if you can learn to control your emotions, you will feel better. There are four steps to help deal with all kinds of your feelings.

#### Remember not to hurt others.

It is important to know what is acceptable and what is not for others. You should not hurt others, including

## hurting them with words

Take three deep breaths or count slowly to 10. You need to understand that angry feelings are very normal, but your actions caused by these feelings will bring results. Taking a few deep breaths or slowly counting to 10 can give you time to realize your body's warning signs—whether you have a tense(细紧的)body or clenched(咬紧的)teeth.

## Use your words to say how you feel and what you wish for.

Saying what you wish for helps you start a conversation to solve problems. Of course, your wish won't always be an acceptable one for everyone, but you can work out a more peaceful solution together.

## Ask for help to solve the problem.

It's OK to ask for help when you can't solve the problem alone. Asking your parents or teachers for advice may help you find better ways.

## Take the time you need to calm down.

Sometimes you may still feel angry or upset after completing each of the steps above. In such situation, it is often better to walk away or to find another safe way to deal with those feelings. Several days later, you may not feel as strongly about what happened as you did before.

阅读以上信息,用恰当的单词完成下面的表格,每空一词。

How to manage your emotions		
Remember not to hurt others.	Remember whether others can accept or not matters a lot. Don't hurt other people,	
Use your words to say how you feel and what you wish for.	Start a conversation to solve problems by saying what you wish for. Certainly, although not everyone can19 your wish, you can work out a more peaceful solution together.	
Ask for help to solve the problem.	Ask your parents or teachers for help when you aren't to solve the problem by yourself.	
Take the time you need to calm down.	Maybe each of the steps above can't help you. Be patient. Walk away or find another safe way. Then you may feel better.	

【答案】16. or 17. necessary 18. But 19. accept 20. able

【导语】本文主要介绍了帮助你处理各种各样的感受的方法。

16. 根据It is important to know what is acceptable and what is not for others. You should not hurt others, including hurting them with

words"可知记住别人能不能接受很重要。不要伤害别人,也不要用言语。此处是表示否定的含义,可以用 or 连接。故填 or。

- 17. 根据"Take three deep breaths or count slowly to 10. You need to understand that angry feelings are very normal, but your actions caused by these feelings will bring results."可知你有必要明白,有时感到愤怒是很正常的,necessary"有必要的"符合语境,故填 necessary。
- 18. 根据'You need to understand that angry feelings are very normal, but your actions caused by these feelings will bring results."可知有必要明白,有时感到愤怒是很正常的。但是愤怒的情绪可能会导致结果。but"但是"符合语境,故填 But。
- 19. 根据"Of course, your wish won't always be an acceptable one for everyone, but you can work out a more peaceful solution together."可知虽然不是每个人都能接受你的愿望,但你们可以一起找出一个更和平的解决方案。accept"接受",是动词,情态动词 can 后加动词原形,故填 accept。
- 20. 根据It's OK to ask for help when you can't solve the problem alone. Asking your parents or teachers for advice may help you find better ways."可知当你不能自己解决问题时,向你的父母或老师寻求帮助。can't=be not able to"不能"。故填 able。

# (2023·江苏南京·南师附中树人学校校考三模)

阅读下面短文,并根据所读内容在文章后表格中第各小题的空格里填入一个最恰当的单词。注意:每个空格只填1个单词。

Rice now has its own big data platform(大数据平台), announced last month by the China National Rice Research Institute, the platform records data throughout every stage of rice production, which includes collection, storage, and analysis. It will also publish reports to improve the service of rice production at regular times. Besides big data, other technology is aiding agriculture in China in recent years.

## Flying above

Drones(无人机) play an important role in farming this spring. "Using drones to spread the nutrient solution(营养液) is much safer than doing it by hand," Shi Zhenhai, a farmer in Henan who is responsible for about 113 hectares of wheat fields, told *Henan Daily*.

Shi added, "The more advanced drones I've bought recently can be loaded with 50 liters of liquid, which can be used to cover about 3.4-hectare farmland. With four drones working at the same time, it only takes three hours to finish spreading the solution over all of my land."

## Monitoring on their own

A smart glass greenhouse used to grow tomatoes gets more than 120 patented(获得专利的) technologies. Located in Shandong, the demonstration base covers about 80,000 square meters but requires very few workers. Sensors(传感器) collect information about whether the plants can grow healthily and whether the room is ventilated(通风) enough. It is then uploaded to a platform to be analyzed(分析). As a result, the correct levels of water and fertilizer(肥料) are provided for the crops by the automatic irrigation system(灌溉系统). Robots and other devices are used to pick and transport tomatoes. With facilities to store heat, the structure does not use huge

amounts of energy in winter, unlike traditional greenhouses.

"Growing crops in a controlled environment allows farmers to produce high-quality plants, keep high food

safety standards, and avoid the use of pesticides(农药)," Wang Haiguang at the operations office of the greenhouse told *China Daily*.

Technology aiding agriculture		Uses
A big data platform		To record data throughout every stage of rice production,  21 collection, storage and analysis.  To publish reports 22 to improve the service of rice production.
23		To spread nutrient solution much <u>24</u> by using drones instead of doing it by hand.  To <u>25</u> efficiency(效率) greatly, especially with fo drones working at the same time.
Technologies26_ in a smart greenhouse	Sensors	To collect data on plant27 and the environment, which are uploaded to be analyzed.
	The automatic system	To provide correct levels of water and fertilizer28 on the analysis.
	Robots & other devices	To pick and <u>29</u> crops.
Conclusion		Growing crops in a controlled environment makes it 30 for farmers to produce high-quality plants, keep high food safety standards, and avoid the use of pesticides.

# 【答案】

- 21. including 22. regularly 23. Drones 24. safer
  - 25. increase/raise 26. used 27. growth 28. based 29. transport 30. possible

【导语】本文是一篇说明文,介绍了几项辅助农业的技术。

- 21. 根据the platform records data throughout every stage of rice production, which includes collection, storage, and analysis"可知,该平台记录了水稻生产各个阶段的数据,包括收集、储存和分析。including"包括"符合语境,故填 including。
- 22. 根据"It will also publish reports to improve the service of rice production at regular times."可知,它还将定期发布报告,以改善水稻生产服务。regularly"定期地",在句中修饰动词,故填 regularly。
- 23. 根据表格对应的右栏可知,介绍无人机,故填 Drones。
- 24. 根据"Using drones to spread the nutrient solution(营养液) is much safer than doing it by

hand"可知,用无人机喷洒营养液比手工喷洒要安全得多,故填 safer。

- 25. 根据The more advanced drones I've bought recently can be loaded with 50 liters of liquid, which can be used to cover about 3.4-hectare farmland. With four drones working at the same time, it only takes three hours to finish spreading the solution over all of my land."可知,最近买的更先进的无人机可以装载 50 升液体,可以覆盖大约 3.4 公顷的农田。在四架无人机同时工作的情况下,只需要三个小时就可以在我所有的土地上完成喷洒。所以是提高了效率,increase/raise"提高"符合语境,故填 increase/raise。
- 26. 根据"A smart glass greenhouse used to grow tomatoes gets more than 120 patented(获得专利的) technologies."可知,用于种植西红柿的智能玻璃温室获得了 120 多项专利技术。故填 used。
- 27. 根据'Sensors(传感器) collect information about whether the plants can grow healthily and whether the room is ventilated(通风) enough. It is then uploaded to a platform to be analyzed(分析)."可知,传感器收集植物是否能健康生长以及房间通风是否足够的信息。然后将其上传到一个平台进行分析。growth"生长"符合语境,故填growth。
- 28. 根据"It is then uploaded to a platform to be analyzed(分析). As a result, the correct levels of water and fertilizer(肥料) are provided for the crops by the automatic irrigation system(灌溉系统)."可知,然后将其上传到一个平台进行分析。因此,自动灌溉系统为作物提供了适当水平的水和肥料。based on"基于"符合语境,故填 based。
- 29. 根据"Robots and other devices are used to pick and transport tomatoes."可知,机器人和其他设备被用来采摘和运输西红柿。故填 transport。
- 30. 根据"Growing crops in a controlled environment allows farmers to produce high-quality plants, keep high food safety standards, and avoid the use of pesticides(农药)"可知,在可控的环境中种植作物,使农民能够生产出高质量的作物,保持高食品安全标准,并避免使用农药。possible"可能的"符合语境,故填 possible。

## (2023·内蒙古兴安盟·统考一模)

Cooking should be considered as art just like any other activity which requires skills and knowledge. It is often said that students are supposed to learn scientific facts as well as how to prepare meals. The following will explain why cooking should be taught in schools.

Cooking is an important skill in life.

Schools are supposed to teach knowledge to the students so that they can lead successful independent lives when they are out of school. Also, they can step into the world knowing how to make a living.

Cooking helps discover future career.

When schools offer cooking lessons, students will show an interest in it and might take cooking as a career. This will give them the chance to perfect their basic skills and be creative in the kitchen.

Cooking avoids wasting money.

One of the main reasons why cooking should be taught in schools is that the students always use a lot of money to buy ready-made food, while in the real sense they could prepare a nice meal with less cost by buying the required ingredients.

Cooking betters math learning.

Schools do not just teach how to prepare delicious meals. Students are also taught to follow the instructions in a standard when mixing ingredients. If it is "add 1/4 spoon of salt", students should only add that amount. So there is no more or less.

Cooking Should Be Taught in Schools.			
Opinion	Students should learn scientific31 and cooking skills.		
32	An important skill in life	•Students can lead independent lives successfully when at home 33 .  •Students can depend on themselves for basic living after graduation.	
	Discovering future career	•Students might take cooking as a career.  •Students can34 their basic skills and be creative in the kitchen.	
	Avoiding waste money	Students can prepare nice dishes with less money to buy the required ingredients.	
	Bettering math learning	Students are taught to follow the instructions in a35	

【答案】31. knowledge 32. Reasons 33. alone 34. perfect 35. standard

【导语】本文主要论述学校应该教学生烹饪技能的原因。

- 31. 根据"Cooking should be considered as art just like any other activity which requires skills and knowledge."可推出要学习科学知识。故填 knowledge。
- 32. 根据该栏对应的分支内容"An important skill in life"、"Discovering future career"、"Avoiding waste money"和"Bettering math learning"可知,此处论述学校应该教学生烹饪技能的原因。故填 Reasons。
- 33. 根据Schools are supposed to teach knowledge to the students so that they can lead successful independent lives when they are out of school."可知要独立生活,即独自在家,用 alone 表示"独自"。故填 alone。
- 34. 根据"This will give them the chance to perfect their basic skills and be creative in the kitchen."可知学生们能够完善自己的基础技能,can 后接动词原形 perfect。故填 perfect。
- 35. 根据"Students are also taught to follow the instructions in a standard when mixing ingredients."可知学生们被教导要按照标准的说明去做。故填 standard。

(2023·黑龙江哈尔滨·统考一模)

2023 is the Year of the Rabbit! Maybe now is the best time to talk about this lovely animal in the eyes of different cultures.

Rabbits in Chinese culture

There is a thought of rabbits in Chinese culture as being smart and gentle. In the story of Chang'e, the rabbit

was kept as a pet. Also, the Chinese think rabbits can bring good luck. In ancient China, it was a common sense that the more children you had, the luckier and happier you would be. While rabbits can have more children in short periods of time.

Rabbits in Western culture

It is a sign of good luck if a hunter (猎人) is able to catch a rabbit first. Rabbits are also connected with the chocolate eggs eaten at Easter (复活节). And in the book *Alice in Wonderland*, a rabbit helped Alice to have a wonderful trip.

Rabbits appear all over the world, and they're always animals to be welcome. Wish you luck in the Year of the Rabbit!

Rabbits in Different Cultures		
In <u>36</u> culture	In Western culture	
Being smart and gentle	Being very 37 if a hunter catches a rabbit first	
Being the38 of Chang'e	Being connected with Easter	
Bringing good luck	39 Alice to have a wonderful trip	
Rabbits are welcome in both the40 and the west.		

【答案】36. Chinese 37. lucky 38. pet 39. Helping 40. east

【导语】本文主要对比了"兔"在中西方文化中蕴含的意义。

- 36. 根据"Rabbits in Chinese culture"和"Rabbits in Western culture"可知此处是介绍在中国文化中,故填Chinese。
- 37. 根据"It is a sign of good luck if a hunter(猎人)is able to catch a rabbit first."可知如果猎人先抓到一只兔子,那就是非常幸运的。lucky"幸运的",形容词作表语,故填 lucky。
- 38. 根据"In the story of Chang'e, the rabbit was kept as a pet."可知兔子是嫦娥的宠物。故填 pet。
- 39. 根据'And in the book *Alice in Wonderland*, a rabbit helped Alice to have a wonderful trip."可知在《爱丽丝梦游仙境》一书中,一只兔子帮助爱丽丝进行了一次奇妙的旅行。所以此处应填"帮助",由以上几个标题可知应填 V-ing 形式。故填 Helping。
- 40. 根据Rabbits appear all over the world, and they're always animals to be welcome. Wish you luck in the Year of the Rabbit!"可知兔子在东西方都很受欢迎,in the east"在东方"。故填 east。

(2023·黑龙江哈尔滨·统考二模)

根据短文内容完成表格,每空一词。

Athens, Greece is one of the oldest civilizations on the earth. No one really knows when the city was founded. Today Athens is a busy city, but you can find buildings and things from ancient Greece there. The Parthenon (帕特农神庙) was built in the 5th century BC to honor Athena, the goddess, after whom the city is named. It was also used as a place to keep the king's money in ancient times. In fact, there is some question as to whether or not

the Parthenon was actually used as a temple. Whatever it was used for, it is a great example of an ancient building, and any visitor to Athens today should see the Parthenon.

The Ancient Agora (广场) of Athens is another "must-see". This is where people of Ancient Greece met to discuss philosophy or the government or simply to chat. But later it became a center of government in Athens. At that point, the houses were removed and fountains and a water system were put in. A temple was built to the gods, and later there were separate temples built in honor of several different gods.

Ancient Greece also gave us the Olympic Games. The first modern Olympics were held in Athens in 1896. For these games, the city built a stadium that looked like the original stadium used in the first Olympic Games. The Kallimarmaro (帕那辛纳克体育场) is made of white stone and can hold about 60,000 people. The Olympics were recently held in Athens again in 2004.

But sight-seeing is not the only thing to do in Athens. The city is known for its theatre. The Athens Festival is held every summer and offers a variety of performances. Today Athens is truly a modern city with modern buildings and streets, with things of the past around every corner.

Athens—One of the41 Civilizations		
Buildings and things from ancient Greece	People 42 the Parthenon in 5th century BC.  The Parthenon is a great example of an ancient building.	
The Ancient Agora of Athens	It is really worth43  It became a center of government in Athens.	
The Olympic Games	The first modern Olympics were held in Athens in 1896.  The Olympics were44 held in Athens in 2004.	
Others about Athens	It is known for its theater.  The Athens Festival offers different45 of performances.	

【答案】41. Oldest 42. built 43. seeing 44. recently 45. kinds

【导语】本文介绍了希腊的城市雅典。

- 41. 根据第一段"Athens, Greece is one of the oldest civilizations on the earth."可知,希腊的雅典是地球上最古老的文明之一。oldest 符合题意,标题首字母要大写,故填 Oldest。
- 42. 根据第二段"The Parthenon (帕特农神庙) was built in the 5th century BC to honor Athena, the goddess, after whom the city is named."可知,公元前 5 世纪,人们建造了帕特农神庙。此句表达过去发生的事情,应用一般过去时。故填 built。
- 43. 根据第三段"The Ancient Agora (广场) of Athens is another "must-see"... But later it became a center of government in Athens."可知,雅典古城市广场是另一个"必看之地",它成了雅典的政府中心。be worth doing sth."值得做某事",固定短语。故填 seeing。

以上内容仅为本文档的试下载部分,为可阅读页数的一半内容。如要下载或阅读全文,请访问: https://d.book118.com/828055066031006134