中考英语阅读主旨大意题解题技巧.pptVIP

  1. 1、原创力文档(book118)网站文档一经付费(服务费),不意味着购买了该文档的版权,仅供个人/单位学习、研究之用,不得用于商业用途,未经授权,严禁复制、发行、汇编、翻译或者网络传播等,侵权必究。。
  2. 2、本站所有内容均由合作方或网友上传,本站不对文档的完整性、权威性及其观点立场正确性做任何保证或承诺!文档内容仅供研究参考,付费前请自行鉴别。如您付费,意味着您自己接受本站规则且自行承担风险,本站不退款、不进行额外附加服务;查看《如何避免下载的几个坑》。如果您已付费下载过本站文档,您可以点击 这里二次下载
  3. 3、如文档侵犯商业秘密、侵犯著作权、侵犯人身权等,请点击“版权申诉”(推荐),也可以打举报电话:400-050-0827(电话支持时间:9:00-18:30)。
  4. 4、该文档为VIP文档,如果想要下载,成为VIP会员后,下载免费。
  5. 5、成为VIP后,下载本文档将扣除1次下载权益。下载后,不支持退款、换文档。如有疑问请联系我们
  6. 6、成为VIP后,您将拥有八大权益,权益包括:VIP文档下载权益、阅读免打扰、文档格式转换、高级专利检索、专属身份标志、高级客服、多端互通、版权登记。
  7. 7、VIP文档为合作方或网友上传,每下载1次, 网站将根据用户上传文档的质量评分、类型等,对文档贡献者给予高额补贴、流量扶持。如果你也想贡献VIP文档。上传文档
查看更多
中考英语阅读主旨大意题解题技巧 常见的主旨大意题的考查形式 The text is mainly about ____. The main idea/The general idea/The main purpose is ______. What’s the main point the writer is trying to make in the last/xx paragraph? What would be the best title /headline for the text? This article mainly tells about the story of ____. What is the topic of the text? The subject discussed in this text is ____. What does the second paragraph discuss? The paragraph (passage) deals with _____. What is mainly discussed in the text? 解题技巧 1.先看问题,看是否有和主旨相关的题目,了解题目类别和提问方式。 2.再看文章首尾和各段开头,找出主题句或通过浏览全文,抓住关键字眼,把握主旨。 3.以掌握主旨为前提,处理推断作者语气或意图等其他深层次问题。 4、这类题目需要对文章有整体性的把握,建议最后做 文章或者某段落的主旨大意——主题句定位法:通过分析篇章结构,找出每一小段的主题句,然后通过寻找共同点,找出整个文章的主题句。 主题呈现的方式: 开门见山式:主题句出现在文首。 In modern society there is a great deal of argument about competition. Some value it highly, believing that it is responsible for social progress and prosperity. Others say that competition is bad,that it sets one person against another; that it leads to unfriendly relationship between people. 题目:What does this passage mainly talk about? A.Competition helps to set up self-respect. B.Opinions about competition are different among people. C.Competition is harmful to personal quality development. D. Failures are necessary experience in competitio 藏头露尾式:主题句出现在文尾 On the Internet, we can read news at home and abroad and get as much information as we can. We often send e-mails or make telephone calls to our families as well as to our friends by Internet. What’s more, we can go to school on the net, read a lot of books and even teach ourselves foreign languages. We also enjoy music, watch ball matches on the net and play computer games. With the help of the net, we can do shopping even without leaving our homes. The Internet is playing a more and more important part in our daily life. 题目:What’s the main idea of the passage? A. Keep away from the Internet. B. Surf the net. C. The Internet is playing an important part in our daily life. D. We can entertain ourselv

文档评论(0)

138****8882 + 关注
实名认证
文档贡献者

该用户很懒,什么也没介绍

版权声明书
用户编号:7162041115000004

1亿VIP精品文档

相关文档