专题03-阅读理解-备战英语中考题型突破篇解析版.docxVIP

  • 0
  • 0
  • 约1.78万字
  • 约 9页
  • 2023-08-21 发布于四川
  • 举报

专题03-阅读理解-备战英语中考题型突破篇解析版.docx

专题03-备战2021英语中考-题型突破篇之阅读理解解析版 【考情分析】 英语中考中阅读理解一般在30分左右,因地区不同分值上下幅度较大,阅读理解一般1篇4题-5题,也有3题的,阅读理解前3题相当容易,考察知识面广泛。 【破解方法】 一般阅读理解考察推理题,词义猜测题,主旨大意题,事实细节题等,部分题可以直接在文中找到答案,也有一部分题目需要经过仔细的推理得出答案,另外需要看题目中问对的还是错误的 【例题展示】 一.请认真阅读下列短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。 Every day there is less and less space on Earth for rubbish. Yet every day we make more and more rubbish. What can we do? We can recycle some of our rubbish. Recycling means that the rubbish will be made into something that can be used again. Recycling helps Earth. And it saves space in rubbish dumps. Half of everything that we put into landfills could be recycled instead. In fact, most things made of paper, metal, glass and plastic can be recycled. Paper can be broken into small pieces and made into new paper. Steel and aluminum cans(金属雄)can be melted down(熔化)and made into new cans. The same is true of glass bottles. This can be done aver and over again. Recycling doesnt take as much energy as making these things the first time. So we can use less of Earths fuel resources. Plastic can be melted down, too. Then it can be formed into park benches, playgrounds and so on. Some people call plastic the wood of the future. Things made of plastic will last about 400 years-even if they stay outside in the weather. No wood can do that! 1. The underlined word landfills in Paragraph 2 probably means _____________. A. bench factories B. places for rubbish C. green mountains D. recycling centres 2. According to the passage, what happens last to the can? A. The can is put into a recycling bin. B. The can is melted down and reused. C. A steel can gets filled with corn. D. A person uses the corn in the can. 3. What is the main idea of the passage? A. Cans should be melted down. B. Old newspapers can be reused. C. We can build benches that last 400 years. D. We should recycle everything that we can. 【答案】1-3BBD 【解析】短文大意:本文关注的是地球污染问题,呼吁人们对垃圾进行回收再利用,保护地球。 题意:第2段下划线的单词“landfills”意思可能是_____________。考查词义理解。put into投入/倾倒;根据上文And it saves

您可能关注的文档

文档评论(0)

1亿VIP精品文档

相关文档